Понеделник, 05 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Горски горен Тръмбеш възстановява празниците на духовността

  05.06.2022 06:33
Горски горен Тръмбеш възстановява празниците на духовността

След две години прекъсване заради пандемията от ковид, Горски горен Тръмбеш възстановява традиционните си Празници на духовността, които предшестват празника на селото, отбелязван в деня, когато Църквата почита Свети Дух.

Празникът се организира от Кметсткото наместничество, Сдружение „Възраждане на Горски горен Тръмбеш”, Народно читалище „Просвета 1906” и местния Пенсионерски клуб.

От 11 до 13 юни най-високото село в Горнооряховско ще е домакин на поредица от събития, съчетаващи традициите и желанието за развитие. Празникът не е само веселие, но и зов за помощ. Всичко се прави с надеждата Горски горен Тръвбеш да не бъде вписан в дългия поменик на обезлюдените български села. И без това Великотърновска област е на второ място в страната по брой на селища без жители.

Някои наричат Горски горен Тръмбеш Арбанаси на Горнооряховска община. Беломорското течение, което е гордост на архитектурния резерват, минава и през горнооряховското село, което е на почти същото надморско равнище. То има не повече от 50-60 постоянни жители, но пък към него има сериозен интерес от нови заселници. Само че, за разлика от Арбанаси, те срещат едно основно препятствие – липсата на нормален достъп. Горски горен Тръмбеш е само на 23 километра от Горна Оряховица, но пътят дотам е, съвсем меко казано, лош. Ако имаше нормален достъп, много хора щяха да предпочетат чистия въздух и спокойствието и да заживеят тук, смятат местните. От години те настояват за ремонт на пътя, но получават съвсем уклончиви отговори, а държавата и общината си прехвърлят отговорността за този участък. Тръмбежани настояват и за отваряне на пътя към Царски извор, който е напълно изоставен от над 30 години. Навремето заради свлачище е бил временно затворен, но това временно положение станало постоянно. Свлачищни процеси има и от другата страна към Драганово. Така че в един момент селото може да се окаже напълно откъснато от света, ако нито единия, нито другия път се поддържат.

Нито една власт от изредилите се всякакви през последните 35 години не е инвестирала и лев в Горски горен Тръмбеш. Една улица, дори един тротоар няма направен. Вярно че хората са малко, но с тази политика те съвсем ще изчезнат, казват местните жители.

Тези въпроси те поставят всяка година пред общинските и държавните власти. И пак ще изложат своите искания, които са съвсем сериозни и касаят оцеляването на селището.

Но всички тези проблеми не пречат да покажат, че духът им е жив и затова са тридневните празници на селото.

В програмата за 11 юни, когато започват Празниците на духовността, е включен концерт на професионални и самодейни състави и изпълнители от 18:30 часа. В 20 часа в местната кръчма ще има Среща на приятелството, на която са поканени новите заселници. Те всъщност никак не са малко. През последните десетина години близо 30 имота са купени от нови за селото хора.

Първата празнична вечер завършва със заря от 21:30 часа.

На 12 юни (неделя) от 9:30 часа сутринта започва Фестивал на пенсионерските клубове в общината, а от 15 часа ще има Футболно шоу, в което излизат отбор на Общината срещу отбор на селото.

Кулминацията на празника е на Св. Дух на 13 юни (понеделник) с празничен водосвет и курбан за здраве, мир и плодородие на Калето.


Ключови думи
Горски горен Тръмбеш празници на духовността
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати