Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Министърът на земеделието Иван Иванов откри Празника на суджука, XV му издание чупи рекорди по посещаемост

  04.06.2022 13:24
Министърът на земеделието Иван Иванов откри Празника на суджука, XV му издание чупи рекорди по посещаемост

XV Празник на горнооряховския суджук чупи рекорди по посещаемост още преди официалното си откриване. Трудно е да се прецени колко точно са видели концерта снощи, но са били над 10 хиляди, когато на сцената се вихреше Милко Калайджиев.

Над 2000 души бяха и днес по време на официалното откриване, въпреки обедните жеги в Горна Оряховица. Официалният старт на празника дадоха министърът на земеделието Иван Иванов, кметът инж. Добромир Добрев и областният управител Людмила Илиева. Сред гостите бяха още народните представители Георги Свиленски и Явор Божянков, зам. областният управител Огнян Стоянов, общинското ръководство на Горна Оряховица.

Гостите първо опитаха от другите кулинарни изкушения, които предлага Празникът. Цяла уличка с вкуснотии са подредили пенсионерските клубове от региона – баници от Върбица, пити от Правда, маджун от Стрелец, градинарска чорба от Поликраище и бобена от Янтра, на място пържат и раздават  мекици и палачинки майсторки от Козаревец и още, и още все вкусни неща.

Министърът се спря и на всеки щанд на тримата производители на горнооряховски суджук – „Боби”, Родопа” и „Стефанов”. Това, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание за произход, е не само гордост, но и задължение да предадем това умение на хората след нас и да запазим майсторлъка, пожела министърът.

След церемонията по откриването сцената бе завладяна от самодейци от региона, като първи бяха „Тримата тъпанари” – шоу с тъпани на майстори от клуб „Балканика”. Започнаха и кулинарните състезания, а докато в единия край се надпреварват кой ще нареже по-бързо суджук и ще подреди по-хубаво плато, в другия край някои от най-добрите борци на България мерят сили в народните борби.

Гост звездите тази вечер на суджукарската сцена са оркестър "Ловеч", Наташа Джорджевич и Камелия. 
Празникът продължава и в неделя, а в програмата се включват самодейни състави от общината и гости. Отново ще има кулинарни игри и още изненади.

 


Ключови думи
Празник на суджука
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати