Неделя, 28 Авг 2022
            
Велико Търново Култура

Председателят на ОбС във Велико Търново награди читатели и дарители от кампанията „Ела в читалищната библиотека“

  25.05.2022 14:19
Председателят на ОбС във Велико Търново награди читатели и дарители от кампанията „Ела в читалищната библиотека“

Председателят на Общинския съвет във Велико Търново и на Националната асоциация на председатели на общински съвети Венцислав Спирдонов награди читатели и дарители от кампанията „Ела в читалищната библиотека“. Инициативата на Венцислав Спирдонов е за насърчаване интереса към книгите, четенето и увеличаване на книжното богатство, чрез поощряване на дарителство за читалищните библиотеки. Кампанията стартира навръх Деня на будителите 1 ноември 2021 г.

Церемонията по награждаването се състоя в залата на най-новото читалище във Велико Търново „Светлина 21”. Спирдонов връчи 7 специални награди „Най-активен читател“ и „Най-щедър дарител“. Книги и грамоти получиха Таня Рашкова, дарила на читалище „Надежда 1869” в старата столица 1204 издания от архива на актьора Милен Колев. Отличени бяха още Стелияна Дулкова, предоставила 70 книги нова и съвременна литература на читалището в с. Ветренци, както и Денис Начев на 4 години като най-млад читател-дарител от с. Арбанаси, чиито родители са му купили и прочели 64 книжки, а след това са ги предоставили на читалищната библиотека. Награда бе отредена и за Иван Митев, който предоставил 400 книги на читалището в с. Ветренци.

Сред наградените са и Мария Ермолаева на 96 години като най-възрастен читател в с. Плаково, Петра Кръстева от XIII клас от ПМГ „Васил Друмев” – Велико Търново и Петър Пелтеков от с. Миндя.

Поетично-музикален поздрав към гостите на събитието – зам.-кмета на Община Велико Търново Нейко Генчев, председателя на ОбС Венцислав Спирдонов, Георги Чукуров -  главен експерт в Дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в местната администрация и наградените, отправиха ученици от няколко училища в старата столица.

"Общината насърчава дейността на читалищата. Те ползват държавен фонд, но основната отговорност за поддръжката, за организация на събития, логистика, пада върху Общината. През последните години читалищата привлякоха млади хора, които работят с голямо желание и постигат конкретни резултати. Община Велико Търново е иновативна, защото има разработена специална методика за разпределяне бюджета на читалищата. Имаме определен резерв за извънредни ситуации по сградния фонд", изтъкна зам.кметът Нейко Генчев.

"На територията на община Велико Търново има общо 40 читалища с 30 функциониращи библиотеки, които са с богат книжовен фонд. Идеята е да се развият читалищните библиотеки. При една от обиколките ми по читалищата бях възхитен от библиотеките към тях, които съхраняват богат книжовен фонд и са важни културни средища. Иска ми се те да бъдат по-посещаеми, по-развити, хората да четат повече, защото книгата е богатство", коментира Венцислав Спирдонов.

Кампанията "Ела в читалищната библиотека" е продължение на съвместната инициатива на Венцислав Спирдонов и Регионалната народна библиотека „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново. На 27 май ще стартира за шеста поредна година.

"Проектът се оказа изключително успешен като в него до момента са се включили над 2000 ученици, които са записани като читатели. Най-редовните потребители са отличени с награди като са класирани на база заети книги. Отличия се присъждат също на активни учители, работили в партньорство с библиотеката, за четящо семейство, за устойчиво участие, за най-малък потребител и др.", сподели Спирдонов./ по информация от НАПОС


Ключови думи
Венцислав Спирдонов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати