Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Велико Търново Политика

Социалисти и антифашисти отбелязаха Деня на победата във Велико Търново

  10.05.2022 09:37
Социалисти и антифашисти отбелязаха Деня на победата във Велико Търново

Десетки социалисти, антифашисти и потомци на участници във Втората световна война отбелязаха Деня на победата във Велико Търново. Цветя пред паметната плоча на загиналите великотърновци поднесоха областният председател на БСП Мариана Бояджиева, общинският председател Михаил Михалев, почетните граждани Весела Лечева и доц. Владимир Попов, областният координатор на Отечествения съюз Станка Палазова, общинският председател на Отечествения съюз Елена Мачковска, областният председател на Съюза на ветераните от войните Атанас Величков, председателят на движение „Русофили“ в областта Румен Петров,  общински съветници, жители и гости на старата столица.

С едноминутно мълчание беше почетена паметта на жертвите от Втората световна война. А общинският председател на БСП определи датата 9-ти май за ден на обединение, сплотяване и сближаване на българския народ.

„Нека го заявим открито и ясно, без колебания и с пълната увереност на нашите думи. За да има днес Ден на Европа - преди това трябваше да има Ден на победата! Никой и нищо не е в състояние да промени този факт. Историята няма как да бъде променена, но нашите тревоги остават. Защото днес фашизмът има много лица и надига своята глава изпод руините на човешката забрава и политическа некомпетентност. Затова заявяваме категорично: Ние помним!“, каза в словото си  Михаил Михалев.

Председателят на ветераните от войните Атанас Величков припомни, че България дава хиляди, а Русия милиони жертви и заяви, че днес мирът не е даденост.

„И отговорността за неговото отстояване е ангажимент на всички нас – гражданите на ЕС. Европейският Съюз е най-голямото постижение на Европа. А най-голямото постижение на Европейският Съюз е опазването на мира в Европа, повече от седем десетилетия“, каза Атанас Величков.

След него думата взе зам.-председателят на Отечествения съюз във Велико Търново Тошко Тодоров. Той се завърна от Украйна само преди месец, където беше блокиран и нямаше възможност да се прибере.

„На този ден искам да хвана с едната си ръка всички мои руски приятели, с другата всички мои украински приятели и заедно да поднесем цветя пред паметниците на загиналите във Великата Отечествена война! Да кажем ДА на мира и НЕ на войната“, обърна се към всички Тодоров.

По-рано през деня Младежкото обединение на БСП във Велико Търново раздаде Георгиевски ленти на жители и гости на старата столица.


Ключови думи
9 май
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати