Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Политика

Общинският съвет в Горна Оряховица прие декларация за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз

  28.04.2022 15:17
Общинският съвет в Горна Оряховица прие декларация за членството на Република Северна Македония в Европейския съюз

Декларация са членството на Република Северна Македония в Европейския съюз прие днес Общинският съвет в Горна Оряховица. Внесоха я съветниците от ВМРО Кирил Кирилов и Христо Беремски. Документът бе подкрепен от местния парламент.

„Ние, общинските съветници в Община Горна Оряховица, призоваваме Народното събрание и Министерския съвет на Република България да се придържат стриктно към рамковата позиция по отношение на членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-то Народно събрание, отстоявани безапелационно от българска страна допреди няколко месеца. За нас като представители на българското общество в местната власт е напълно недопустимо отстъплението на властимащите у нас от основните постулати, залегнати в Договора за добросъседство между Република България и Република Северна Македония“, се казва в декларацията.

„Прибързаната подкрепа за еврочленство на Република Северна Македония не е справедлива пред съдбата на онези, които се бореха и умираха с българското име на уста. Несъстоятелна е и с оглед на националния ни интерес. И не е нужно. Нужно е Скопие да признае историческата истина. Тя е една: поне до средата на миналия век думите българин и македонец са синоними и няма никакво съмнение какво е етническото съзнание на огромна част от народа в географската област Македония... Категорични сме, че България трябва да даде път за преговори за членство на Република Северна Македония само ако бъдат спазени всички условия от Договора за добросъседство, който към днешна дата се нарушава тенденциозно едностранно само от политиците от другата страна на границата. Правата на македонските българи трябва да бъдат гарантирани ясно и категорично, включително чрез записването им в Конституцията на Република Северна Македония, и трябва да бъдат спазвани. Историческите манипулации и лъжи трябва да бъдат заличени от учебниците. Коминтерновската македонистка пропаганда трябва да бъде заличена веднъж завинаги, заедно с езика на омразата от страна на Скопие... Необходимо е бързо и коректно придвижване на спорните въпроси в общата комисия по историческите проблеми. Важно е и да има продължаващо активизиране на икономическите и културни връзки – в противовес на столетната блокада на България и всичко българско. Всичко това следва да е обвързано с конкретни срокове и резултати. Всичко друго означава продължаващо обезбългаряване... Призоваваме да не бъде допускано национално предателство, което българският народ няма да прости“, пише още в декларацията/ със съкращения


Ключови думи
Общински съвет - Горна Оряховица Христо Беремски Кирил Кирилов Македония ЕС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати