Събота, 01 Oct 2022
            
Горна Оряховица Икономика

Кризата с металите заради ковид и войната вече удря и бизнеса в Горна Оряховица

  22.04.2022 08:56
Кризата с металите заради ковид и войната вече удря и бизнеса в Горна Оряховица Един от най-големите металургични комбинати в Европа е в руини

Кризата с металите, която пълзящо се разраства в света през последната година – година и половина, вече се усеща и от бизнеса в Горна Оряховица. И няма как да е иначе, след като голяма част от горнооряховските предприятия са свързани с машиностроенето. На този етап горнооряховските фирми все още се справят и не са изпаднали в дълбока криза. Но само след няколко месеца ситуацията може да е съвсем различна.

Ние имахме доста поръчки отпреди кризата и все още не сме я почувствали драматично, въпреки че работата малко се ограничи. Но не съм сигурен, че ако продължи така още два-три месеца, ще имаме поръчки, коментира Йордан Георгиев – един от собствениците на „Металстрой” ООД. Фирмата е сред големите производители на стоманени конструкции в България, изпълнител на много обекти и пряко зависима от пазара на метали.

За по-малко от две години цените станаха двойни, че и тройни в някои случаи. Някои видове метали пък започнаха да изчезват. Получи се наслагване на две кризи – започна се с ковида, когато мерките срещу пандемията разрушиха ритъма на доставките, след това пък дойде войната в Украйна. Опасявам се, че задълбочаването на кризата ще доведе до ограничаване на строителството, а това пряко ще засегне и нас, казва Георгиев.

За кумулиращия ефект от двете кризи говори и Иван Михнев от „Монолит 99”. Горнооряховската фирма е сред големите търговци на метали и първа усети кризата още миналата година. Застъпиха се две неочаквани събития. Първо пандемията от ковид, която причини огромни поражения. Тъкмо започнахме да се отърсваме от тази криза и си помислихме, че нещата се оправят, започна войната. Украйна е голям производител на метали и много свързан с България, така че няма как да не усетим криза в бранша, обяснява Михнев.

Освен че цените станаха двойни в рамките на година, нарушеното производство и скъсаната верига за доставки води да остър дефицит за някои продукти.

Най-големият украински производител „Метинвест” на Ринат Ахмедов е с основно производство в обсадения Мариупол. Там в момента производство всъщност няма. На украинските пристанища чакат огромни количества метали, но спряното корабоплаване не позволява те да стигнат до предназначението си. „Метинвест” е собственик на „Промет Стийл” – един от големите производители на метални продукти в България. Предприятието край Бургас вече усеща недостиг на суровина и намалява производството си. В следствие недостиг започва да се усеща по цялата верига.

Най-големите потърпевши са производителите на изделия от метал, а в Горнооряховско това е основен бизнес. Страда и строителството, макар и не в такава степен. Много клиенти се плашат от новите цени, които са поне със 100% над тези в началото на 2021 г., и замразяват проектите си. Очертава се най-лошата година за машиностроителите от времето на голямата криза преди 13-14 години.

Поведението на пазара подсказва, че всички се готвят за дълга криза. Противно на очакванията ние работим на пълна пара. В края на април сме почти и вместо да мислят за море, бански и почивки, хората купуват печки като луди. Търговците се презапасяват и очевидно не очакват падане на цените. А е ясно, че цените скачат. Страхувам се, че политиците ни заложиха огромен проблем, който няма да се реши с години, коментира Александър Геранлиев от най-големия производител на камини в България „Прити” ООД.

Украйна и Русия може и да не са ни основен доставчик на суровини, но скъсана ли е някъде по света веригата на доставки, това се усеща и у нас. В началото на март очаквахме голяма пратка метали, но тя ни беше отказана. Трябваше спешно да търсим варианти и намерихме. Но междувременно цената скочи с 50%. После цените се поуспокоиха, но продължаваме да бъдем под голямо напрежение. Сега купуваме по малко суровина и работим на пълни обороти. Да видим докога, разказва Геранлиев.

Кризата всъщност ескалира още през 2020 г. От 10 години насам цената на ламарината се движи около 1 лев плюс минус 10 ст. на килограм. През есента на 2020 г. рязко скочи и се удвои. След началото на войната се утрои. Преди кризата една най-обикновена печка беше 200 лева, сега същата е 360 лв. И търговците продължават да купуват, което ще рече, че не очакват цените да се върнат назад. Ясно е, че светът е навлязъл в дълбока и вероятно дълга криза. Лошото е, че българският интерес и този път не е защитен, смята Александър Геранлиев.

И на фона на очакванията за тежки месеци пред местния машиностроителен бизнес, добри новини идват от „Аркус”, където увеличават производството и възстановява съкратени работни места. Оръжейният завод търси работници, което обикновено става при подписване на договор за нова поръчка.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
война метали Мариупол
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати