Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Култура

Наталия Билчева спечели диригентската награда на името на Ганчо Михов в Първомайци

  20.04.2022 09:46
Наталия Билчева спечели диригентската награда на името на Ганчо Михов в Първомайци

По традиция на Лазаровден в Първомайци се надпяваха любителски народни хорове и групи за обработен фолклор. VI Национален преглед на любителските народни хорове и групи за обработен фолклор „Ганчо Михов” бе открит от кмета на село Първомайци Ясен Янков. Приветствие към участниците отправи и председателят на НЧ „Иван Вазов-1893” Мария Велева.

След отпускане на мерките срещу COVID-19, конкурсът се проведе присъствено за първи път от 20 април 2019 година. През изминалите близо 3 години пандемията най-силно повлия на певческите състави. Народните хорове и групи по пенсионерските клубове спряха репетиции. Останалите ту спираха, ту почваха, което се отрази много тежко на тяхната подготовка.

От очакваните 8 състави се явиха само 5. Макар и в силно намален брой, съставите изпъкнаха с нов репертоар и максимална мобилизация за отлично представяне. Безспорен фаворит бе Женски народен хор „Росна китка” при НЧ „Развитие-1884” - Поликраище с диригент Георги Петров. Хорът се представи с изключително атрактивен нов репертоар и заслужено спечели Лауреатската награда в раздел „Народни хорове”.

За първи път участие взе Група за обработен фолклор „Плетеница” от Велико Търново с диригент Наталия Билчева. Съставът е част от Фолклорен колектив „Плетеница”. Настоятелството при НЧ „Иван Вазов-1893” в Първомайци присъди Наградата на името на Ганчо Михов на Наталия Билчева, а Златен медал бе присъден на групата за обработен фолклор.

Възникнала по време на пандемията, Женската вокална група „Севдана” при НЧ „Иван Вазов-1893” в Първомайци, с диригент Вяра Петрова, бързо набира скорост в своето развитие. Журито с председател акад. Крум Георгиев отбеляза качественото представяне и новия репертоар, което даде основание за присъждане на Лауреатското звание в раздел „Групи за обработен фолклор”.

Наградата на Кметство село Първомайци се връчи на Групата за автентичен фолклор „Ганчовските снахи” от НЧ „Денчо Славов-1900”, село Ганчовец с ръководител Александра Киселкова, за тяхното отлично представяне. Изненадващо е високото ниво на състав в едно малко населено място като село Ганчовец, но качествата на ръководителката, която дълги години е пяла в подобни хорове в София преди пенсионирането си, дават своите много добри резултати.

Сребърен медал в раздел „Групи за обработен фолклор” журито присъди на Дует „Габрово” при НЧ „Христо Ботев-1929”, село Донино, община Габрово, област Габрово, с художествен ръководител Петко Иванов.

В заключителните си думи към участниците академик Крум Георгиев каза, че днес на този светъл празник присъстват най-смелите и отдадени творци. Той отбеляза трудностите, които са нарушили естествения репетиционен процес на съставите в страната. В Южна България тази пролет са паднали 3-4 фолклорни фестивала. Очаква се в Хасково нов хоров фестивал и акад. Георгиев покани участниците да се включат. Той пожела творчески успехи на ръководителите и певците. Участниците благодариха за наградите и взаимно си пожелаха успешна работа до следващото издание на конкурса.

И тази година Община Горна Оряховица подкрепи изявата, като предостави качествено озвучаване на форума.


Ключови думи
Ганчо Михов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати