Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Старинни обичаи оживяват във Велико Търново за Лазаровден

  14.04.2022 13:27
Старинни обичаи оживяват във Велико Търново за Лазаровден

С много настроение и емоции Велико Търново ще посрещне красивия пролетен празник и предвестник на Възкресение Христово – Лазаровден. Най-жизнерадостните момински обичаи ще бъдат пресъздадени от талантливите изпълнители от народния хор и оркестър на  Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче".

Празникът ще започне в 11,00 ч. в събота /16 април/ на Самоводската чаршия , където малките лазарки ще зарадват гостите и домакините с характерни за Лазаровден песни, наричания и буйни пролетни хора. Специални благословии за здраве, плодородие и берекет ще има за пазителите на старинните техники от занаятчийската улица.

В 12,30 ч. на Владишкия мост в кв. „Асенов“ лазарките ще покажат старинния обред Ладуване, с който момите гадаят за кого ще се омъжат.  Ритуалът с „мълчана вода“ и предричанията за щастие ще завършат  пускане на момински венчета във водите на река Янтра.

Община Велико Търново бе подготвила пъстра програма и за другия голям пролетен празник – Цветница, но предвижданията за дъждовно и студено време през целия неделен ден /17 април/ налагат отмяна на тази част от събитията през уикенда.

Снимка: Ростислав Грънчаров /архив/


Ключови думи
Лазаровден Самоводска чаршия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати