Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Занаяти и изкуство обагрят Самоводската чаршия през уикенда

  22.10.2020 16:20
Занаяти и изкуство обагрят Самоводската чаршия през уикенда

„Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ ще обагри Самоводската чаршия през уикенда. В навечерието на Димитровден Улицата на занаятите ще бъде обагрена в пъстра палитра от цветове, аромати, музика и настроение, за да зарадва отново жителите и гостите на старопрестолния град с неподправения си уют. Близо 50 занаятчии, производители на сезонни продукти и творци на ръчно изработени сувенири, изделия, плетива, бродерии и др. ще изпълнят Самоводската чаршия през събота и неделя – 24 и 25 октомври. А майсторите от архитектурно-етнографския комплекс отново ще покажат демонстрации на старинните техники, запазени през вековете, в своите ателиета и дюкяни. Ще се предлагат мед, сушени плодове и билки за чай, подправки, ядки, печени кестени, традиционни български сезонни сладкиши, сокове, вино със 17 подправки, и др.
Изложението базар „Златна благодатна есен на Самоводската чаршия“ е организирано по повод 835-годишнината от въстанието на братята боляри Петър и Асен и възстановяването на българското царство. Базарът ще бъде отворен още от сутрешните часове на двата почивни дни и ще продължи и след залез слънце.
Занаятчийският празник ще е съпроводен и с атрактивна концертна програма, а сцена ще бъде площадът до Самоводската чаршия. В съботния 24 октомври през деня ще се изявят талантите от Детска вокална група „Пеещи камбанки“, Детски танцувален ансамбъл „Болярче“, Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“, а кулминация вечерта ще е концерт на „Биг Бенд Велико Търново“. В неделния ден /25 октомври/ на сцената ще се изявят Група за градски песни „Ретроритъм“ /Дебелец/ и Танцувален клуб „Плетеница“, които ще представят пъстра фолклорна палитра от всички етнографски области. От 18,00 ч. е концертът на групите „КОВУ“ и „Хаштаг“.
Освен фестивала на Чаршията, Община Велико Търново е подготвила и още атракции по случай историческата годишнина. На 24 октомври от 18,00 ч. на площад „Цар Асен I“ пред крепостта Царевец ще се проведат демонстрации на средновековно въоръжение и бойни техники. Участници са СНЦ "Търновци", "Чигот"-Варна и НД "Традиция" - клон Шумен. Възстановката включва също концерт със средновековна музика на група "Ериней" и огнен спектакъл на трупа "Палячи". В 18,45 ч. в съботната вечер демонстрациите ще прелеят в представяне на историческия театрален спектакъл „Асеневци“ на МДТ "Константин Кисимов"-  Велико Търново, а в 19,30 ч. за всички гости и граждани на града ще бъде излъчено шоуто „Цревград Търнов – звук и светлина“.
Програмата навръх Димитровден /26 октомври/ по традиция ще започне със Света литургия в църквата „Успение Богородично“ в кв. „Асенов“, а в 11,00 ч. е литийното шествие през Владишкия мост до храма „Св. Димитър Солунски“. Ще бъде отслужен молебен и осветен курбан за здраве.
Предвид очаквания поток от публика, посетителите на събитията следва да носят маски, шлемове, шалове или други защитни средства, покриващи носа и устата.
Събитията за годишнината от въстанието на Петър и Асен и Димитровден са организирани от Община Велико Търново и се реализират със съдействието на Регионален исторически музей – В. Търново, СНЦ „Търновци“, МДТ „Константин Кисимов“, Клуб „Традиция“ – В. Търново, Строителна камара и Великотърновска Света митрополия.


Ключови думи
Самоводска чаршия Занаяти и изкуство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати