Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Общество

Виртуалният музей в Младежкия дом в Горна Оряховица отново посреща посетители

  07.04.2022 11:45
Виртуалният музей в Младежкия дом в Горна Оряховица отново посреща посетители

Виртуалният музей в Младежкия дом в Горна Оряховица отново отваря врати за посещения след отпадане на извънредната епидемична обстановка и наложените противоепидемични мерки. Виртуалният музей е изградена по проект „Иновативен подход за популяризиране на културното и природно наследство в трансграничния район България – Румъния“ и се финансира по програма ИНТЕРЕГ V-А България Румъния. По проекта Горна Оряховица си партнира с побратимения град от северната ни съседка – Рошиори де Веде. Акцентът в него е използването на нетрадиционен подход за популяризиране на културното наследство. Атракцията отвори врати през май 2021 г.
Виртуалният музей включва три различни вида визуална реалност – прожекционна, визуална реалност с холограмни секции и VR игра за реална действителност. Прожекционната секция разполага с анимирани видеа, свързани с историята на град Горна Оряховица. Всяко видео разполага със заснети артефакти, точно копие на съществуващите такива във фонда на Исторически музей, Горна Оряховица. Посетителите могат да приближават и детайлизират артефактите и обектите на екрана пред тях, което им позволява да ги разглеждат на 360 градуса. Всеки артефакт е представен с гласов анонс, съдържащ кратка историческа информация за него. При холограмните секции отново всеки един артефакт може да бъде разглеждан на 360 градуса, като разглеждането му е съпроводено отново с кратък исторически, гласов анонс. Използван е същият сензор за движение, който позволява с движение на ръката да се зумира и завърти въпросният обект. VR играта представлява събирането на артефактите в крепост наподобяваща крепостта Раховец. Виртуалното пътуване е съпроводено с няколко препятствия. За да се наблегне на образователния характер, достигайки до определен етап, играчът има възможност да изслуша няколко видеа, свързани с историята на България.
Работното време на музея е от 08:00 до 17:00 часа всеки делничен (работен) ден. При желание за групови посещения, предварителна заявка може да бъде направена на телефон +359 879 225 326.
Посещенията във виртуалния музей са безплатни.


Ключови думи
виртуален музей
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати