Понеделник, 27 Дек 2021
            
Горна Оряховица Общество

Виртуален музей е най-новата атракция в Горна Оряховица

  20.05.2021 12:53
Виртуален музей е най-новата атракция в Горна Оряховица

Виртуален музей с три различни вида визуална реалност е най-новата атракция в Горна Оряховица. Той се намира в Младежкия дом и е част от дейностите, изпълнени по проекта „Иновативен подход за популяризиране на културното и природно наследство в трансграничния регион България – Румъния“. Проектът е съвместен между Общините Горна Оряховица и Рошиоре де Веде и днес бе представен от ръководителя му Стефка Додурова.
В секция „Прожекционна“ на виртуалния музей чрез сензор, който отчита движение във въздуха, използвайки ръката си, посетитетиле могат да наблюдават на огромен екран пред тях няколко анимирани видеа, свързани с историята на Горна Оряховица. Всяко видео разполага със заснети артефакти, точно копие на съществуващите в Историческия музей в Горна Оряховица. Посетителите могат да приближават и детайлизират артефактите и обекитте пред тях, което им позволява да ги разглеждат на 360 градуса. Всеки артефакт е представен с гласов анонс, съдържащ кратка историческа информация.
Броят на виртуалните стаи е 6, като шестата съдържа пъзел. Играта представлява сглобяването на 3D артефакти, които вече са били представени в другите виртуални стаи.
В допълнение е създадена игра с въпроси, която засилва образователния характер. Свързана е отново с представените артефакти и историческа информация за тях. Целта на трите визуални реалности, както и на куиз играта, е опознаването на историческото и културно наследство на региона.
Вторият вид визуална реалност се състои от няколко холограмни секции. И тук експонатите са точно копие на съществуващите такива в Историческия музей. Всеки един от тях може да бъде разглеждан на 360 градуса, като и тук има гласов анонс. Използван е същият сензор за движение, който позволява с движение на ръката да се зумира и завърти въпросният обект.
Третият вид визуална реалност включва VR очила за реална действителност. VR играта представлява събирането на артефакти в крепост, наподобяваща крепостта Ряховец. Виртуалното пътуване е съпроводено с няколко препятствия, а за да се наблегне на образователния характер, играчът има възможност да изслуша няколко видеа, свързани с историята на България.
Виртуалният музей ще работи в рамките на работното време на Младежкия дом. Индивидуални посещения могат да се правят до 17 ч., а за групови е необходимо предварително записване. До 10 юли 2024 г. – т. е. 3 г. след приключването на проекта, входът за музея ще е безплатен.
Проектът „Иновативен подход за популяризиране на културното и природна наследство в трансграничния регион България – Румъния“ е на обща стойност 1 427 918, 76 евро, което включва бюджета и на двете общини участнички. Акцентът на проекта е върху използването на нетрадиционен подход за популяризиране на културното ни наследство. Финансирането се осъществява по програма ИНТЕРЕГ V-А България – Румъния, като 85% са безвъзмездна финансова помощ, 13% е делът на националното съфинансиране и 2% е размерът на собствения принос от страна на двете общини. Стойностите за Община Горна Оряховица са както следва – 969 949, 38 евро общ размер на бюджета; 824 456, 97 евро размер на безвъзмездната помощ от ЕФРР; 126 083, 73 евро е предоставеното национално съфинансиране; 19 408, 68 евро собствен принос.
Проектът започна на 11 септември 2018 г. и ще приключи на 10 юли 2021 г. Освен виртуалния музей, дейностите включват още прожектиране на 3D видеа върху фасадите на сгради в двете партниращи си общини. В Горна Оряховица прожекцията бе на 21 и 22 септември по повод националния празник на страната и на 28 и 29 септември по повод семейния празник Фамилатлон. В Рошиори де Веде прожекции имаше от 7 до 28 октомври включително. Изработени бяха общо 16 видеа по 2 минути всяко.
В рамките на проекта бяха организирани и откриващи събития за представяне на 3D видеата – на всяко събитие бяха поканени по 30 представители от съответната партнираща община, заедно с представители на местния бизнес, неправителствени организации и други заинтересовани.  
Изработен е общ план за реклама на културното наследство в общините Горна Оряховица и Рошиори де Веде. Стратегическият документ бе одобрен от Общинския съвет и преведен на 3 езика. Планът е съобразен със съществуващите документи за стратегическо планиране на общинско, регионално и национално ниво на двете страни. Разработването на такъв общ план допринася за подобряването на управлението на дестинацията, както и за отговорната експлоатация на културното наследство.


Ключови думи
виртуален музей Горна Оряховица Стефка Додурова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати