Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Обновената Градска градина откриха в Горна Оряховица

  06.04.2022 11:58
Обновената Градска градина откриха в Горна Оряховица

Обновеният парк «Градска градина» бе открит днес в Горна Оряховица. Лентата на завършения обект, изграден по проект „По-добра паркова среда в гр. Горна Оряховица”, прерязаха кметът инж. Добромир Добрев, председателят на ОбС Даниел Костадинов, ръководителят на проекта инж. Гергана Тодорова и представител на изпълнителя.

Истински щастлив съм да ви приветствам в най-стария парк в нашия град. Беше предизвикателство да върнем емблемата на града ни – Градската градина, на която поколения горнооряховчани се наслаждават. Затова върнахме шадраваните, запазихме вековните дървета...

Вярвам, че гражданите ще оценят усилията на екипа, надявам се да пазим създаденото, каза, минути преди да пререже лентата, кметът инж. Добрев. Обекта благослови отец Антоний. 

Проектът е финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж», съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.  Общата му стойност е 1 473 685,56 лв. безвъзмездна финансова помощ, от които 1 252 632,73 лв. (85%) от Европейския фонд за регионално развитие и 221 052,83 лв. (15%) национално съфинансиране. Средствата бяха отпуснати с подписване на договор от 9 юли 2020 г. между Министреството на регионалното развитие и благоустройството -  управляващ орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, и Община Горна Оряховица в качеството й на бенефициент. Времетраенето на проекта е 30 месеца.

Със средствата са финансирани дейността по организация и управление на проекта; мерките за информация и публичност; извършването на строително-монтажни работи; упражняването на авторски и строителен надзор; одитът. След проведени обществени поръчки, спазвайки изискванията на ЗОП, за изпълнител на строително-монтажните работи бе избран „ДЖАМБО 33“ гр. Велико Търново; за упражняването на авторски надзор – „ОБЕДИНЕНИЕ ДЗЗД „ГОРНА ОРЯХОВИЦА 2015-2020“ гр. София; за упражняване на строителен надзор – „БУЛ СТРОЙ КОНТРОЛ ЕНЖЕНЕРИНГ/БСК ИНЖЕНЕРИНГ“ АД гр. София, за одита - „АКАУНТ КОНСУЛТ ВТ“ ЕООД гр. Велико Търново, а за мерките за информация и публичност – „МЕДИА ГРУП“ ЕООД гр. Стара Загора.

С реализацията на проекта са обособени три зони, които определят начина на разпределение на парковото пространство.

Първата зона е за разходки и социални контакти - алейна мрежа. Настилката на главните и второстепенни алеи е бетонови плочи и павета с мита повърхност. Поставени са пейки и кошчета за отпадъци. Втората зона е за тихи игри и занимания и е разположена в южната част на парка. Третата зона - за активен отдих, заема северната, западната и югоизточната част на парка. Изградени са три детски площадки (с детски съоръжения за деца на възраст от 0 до 3 год. и от 3 до 12 год.), площадка с фитнес уреди, игрище за тенис на корт и комбинирано игрище.

Изградена е и автоматизирана поливна система. За осигуряването на вода за поливни нужди са изградени два броя резервоари, всеки с обем от 45 м. куб. Към тях се отвеждат дъждовните води от алеите, както и част от водата на „фонтаните“ .

Новозасятата растителност е от видове с изявени декоративни качества.

В парка е запазено местоположението на двата фонтана, които са осъвременени, а около тях са изградени места за отдих, тихи игри и занимания.

Изградено е ново парково осветление, както и осветление за тенис игрището и комбинираното игрище. Изградено е видеонаблюдение.

С реализацията на това проектно предложение се осигурява една привлекателна, модерна, достъпна, безопасна и щадяща околната среда инфраструктура. Управлението на проекта се осъществи от екип служители на Общината в състав инж. Гергана Тодорова – ръководител на проекта; Илия Песаров – специалист „Инвеститорски контрол”; Надежда Георгиева – счетоводител; Радостина Нямова – технически сътрудник; Гергана Чолакова – специалист „Обществени поръчки”.

С осъществяване на проектното предложение са постигнати поставените цели и очакваните резултати: да се подобри качеството на живот, да се подобри привлекателността и конкурентоспособността на Зоната с публични функции с висока обществена значимост на гр. Горна Оряховица, и града като цяло; да се подобри и облагороди физическата среда на парк „Градска градина“; да се осигури равен достъп на лицата в неравностойно положение до парк „Градска градина“; да се насърчи социалното включване на хората в неравностойно положение; да се повиши безопасността и сигурността на жителите и гостите на гр. Горна Оряховица, които посещават или преминават през парк „Градска градина“; да се подобри екологичната среда в Зоната с публични функции с висока обществена значимост на гр. Горна Оряховица. 


Ключови думи
Градска градина Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати