Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Депутати в клоунски костюми представя МТ „Алтернатива” по текстове на П. Р. Славейков и Юлия Огнянова

  05.04.2022 16:47
Депутати в клоунски костюми представя МТ „Алтернатива” по текстове на П. Р. Славейков и Юлия Огнянова

Всичко ново е добре забравено старо. От Освобождението насам малко неща са се променили и текстове, писани от П. Р. Славейков преди 140 години и обработени от Юлия Огнянова преди 40 са все така свежи и актуални и днес. Това ще покажат най-младите горнооряховски театрали, които дори през ваканцията работят по своя нов проект – „Дядо Славейкови бивалици – небивалици”. Скандали, неразбирателство, депутати в клоунски костюми – това показва спектакълът, почиващ върху сатирични текстове на стария Славейков, писани в първите години след Освобождението.

През 1984 година театралната режисьорка Юлия Огнянова създава драматизация за театрална клоунада по Петко Р. Славейков – компилация по диалози на П. Р. Славейков. За първи път тя претворява сатиричната му публицистика на сцената на Сатиричния театър, но се намесва цензурната комисия, която спира спектакъла. Той все пак е показан в Бургаския драматичен театър, чийто директор по това време е Недялко Йорданов.

„Дядо Славейкови бивалици – небивалици” е откритие на ръководителя на МТ „Алтернатива” Симеон Христов, когато той тръгва да търси пиеса на историческа тематика, за да участва неговият състав в конкурс на Исторически парк, създаден от горнооряховчанина Ивелин Михайлов във варненското село Неофит Рилски.

Тази година между 9 и 11 септември в Историческия парк ще се проведе Първия национален детски и младежки театрален фестивал „Заветът на българите”. Насочен е към театрали до 18 години, задачата пред които е да представят спектакли на историческа тематика.

Оказа се, че изборът на исторически пиеси не е много голям, но търсейки нещо подходящо за нас, попаднах на „Дядо Славейкови бивалици – небивалици”. Първо ме привлече това, че голяма част от героите са клоуни, а ние имаме готови костюми за такива роли. Тъй като, според мен, клоуните нямат пол, това ни помага да покрием всички роли, въпреки че момичетата при нас са доста повече от момчетата. И не на последно място, оказа се, че текстът е много актуален. Нищо че Славейков е писал за парламентарните неразбории в първите народни събрания на свободна България, нещата не са се променили много от тогава. Единствената трудност е архаичността на езика, но децата ще се справят, обяснява Симеон Христов.

Ученическият екип на МТ „Алтернатива” работи и през ваканцията, за да навакса закъснението заради ковидните ограничения. В същото време младите актьори са си поставили за цел да изведат своето изкуство на улицата и да усмихват колкото се може повече хора. Изкуството е терапия срещу стреса, смятат те. Първата им изява беше в парк „Христо Ботев” на 1 април. В деня на шегата те зарадваха хората, почиващи или просто минаващи през парка, канейки ги да се включат в техните забавления. Следващата им изява ще бъде на сцената край хижа „Божур” по време на втория велопоход, организиран от Младежкия парламент за Цветница.

Новият спектакъл ще бъде показан пред горнооряховска публика по време на тазгодишния Национален театрален фестивал, домакин на който ще е НЧ „Напредък 1869” през октомври. Един ден от програмата на фестивала ще е посветен само на МТ „Алтернатива”, който така ще отбележи с малко закъснение 30 години от създаването си. Освен „Дядо Славейкови бивалици – небивалици” на ученическата група на театъра, ще се бъде показана и новата постановка на по-големите актьори, които работят по комедията на ситуациите „Анна Бижуто”.


Ключови думи
МТ "Алтернатива"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати