Сряда, 06 Юли 2022
            
Други Свищов

Свищовската академия ще си сътрудничи с държавен университет в Република Косово

  05.04.2022 11:26
Свищовската академия ще си сътрудничи с държавен университет в Република Косово

Меморандум за сътрудничество сключиха Стопанска академия „Д. А. Ценов” – Свищов и Университет „Хаджи Зека” – Печ, Р. Косово. Документът бе подписан в Косово от ректорите на двете висши училища – проф. д-р Марияна Божинова (СА) и проф. д-р Арманд Красничи (УХЗ). При официалната си визита, ректорът на Свищовската академия бе придружен от проф. д.н. Борислав Борисов, координатор на връзките на СА „Д. А. Ценов” с научни и обществени организации в България и район Западни Балкани. На церемонията по подписване на документа за сътрудничество присъстваха и преподаватели от университета-домакин, защитили докторската си степен в Свищовската академия.

Според основната цел на Меморандума, двата университета ще засилват, промотират и развиват сътрудничество помежду им, включително и в областта на научните изследвания. В конкретен план се предвижда обмяна на академичен и неакадемичен персонал; реализиране на студентски мобилности и студентски изследвания; организиране на симпозиуми, конференции и срещи по проблеми на научните изследвания; обмяна на информация в областта на преподаването, студентските дейности и научните институции; промотиране на информация за дейността на партньорите на web страниците на двата университета; реализиране на съвместни изследователски проекти по въпроси от взаимен интерес; съвместно участие и кандидатстване за средства, предназначени за образование и научни изследвания.

Меморандумът се сключва за срок от пет години, след което може да бъде подновен.

На проведената среща двамата ректори обсъдиха и възможности за съвместно обучение на студенти по бакалавърски и магистърски програми. Сериозен акцент в разговорите бе и обучението на докторанти от Косово в Стопанска академия „Д. А. Ценов“ – Свищов.


Ключови думи
Стопанска академия Косово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати