Петък, 01 Юли 2022
            
Горна Оряховица Общество

45 милиона лева - Бюджет на издръжката приеха общинските съветници в Горна Оряховица

  31.03.2022 12:13
45 милиона лева - Бюджет на издръжката приеха общинските съветници в Горна Оряховица

45 милиона лева е началният Бюджет на Община Горна Оряховица за 2022 г. Той бе приет от общинските съветници с нагласата, че само след няколко месеца ще се наложи актуализация. Това е бюджет на издръжката, а може би и на издръжливостта. Заложените средства покриват само основните дейности на Общината и няма никакви пари за инвестиции и големи ремонти. За селищата пък съвсем няма нищо и някои кметове не скриха разочарованието си, наричайки го Бюджет на град Горна Оряховица, а не на общината.

Капиталовата програма е за 2 358 700 лева, като почти половината пари са за спортни бази – изграждане на отоплителна инсталация в спортната зала и ново тренировъчно игрище. Средства за основен ремонт на улици тази година няма предвидени. Заложени са 40 000 лева за проектиране на такива ремонти в града и 80 000 лева за проектиране на ремонти по четвъртокласната пътна мрежа. 100 000 лева са за създаване на дружество „Индустриални зони” и за проектиране на довеждаща инфраструктура до зоната около Летището, предвидена за индустриален парк.

Точно по тези теми стана и дебатът в Общинския съвет, който не доведе до промени в Бюджета, но повдигна доста въпроси. Опозицията от „БСП, Движение 21 и АБВ” направи две предложения, които не бяха приети, въпреки частичното съгласие по някои пунктове. Инж. Георги Рачев поиска да отпаднат въпросните 100 000 лева за „Индустриални зони” и те да бъдат насочени за ремонт на улици. Групата на БСП не е съгласна Общината да прави сама дружеството, което ще управлява индустриалния парк, а иска то да е смесено с участието на държавата. 2022 г. не е подходяща за тази инвестиция заради кризата, която ще затормози и бизнеса, обоснова предложението си инж. Рачев. Според кмета инж. Добромир Добрев независимо дали Общината ще направи дружеството самостоятелно, или заедно с държавата, парите са необходими, за да започне проектиране за довеждащата инфраструктура до зоната. Без проекти няма как да се кандидатства за финансиране.

Групата на „БСП, Движение 21 и АБВ” предложи и списък с улици и обекти, които се нуждаят от основен ремонт. В списъка са няколко подхода към детски градини и училища, както и улици като „Мано Тодоров”, „Васил Априлов”, „Пенчо Славейков”, които са с постоянни аварии по водопровода. Отговорът на кмета беше, че Общината не само тази година, но и занапред няма да може да прави основни ремонти със собствени средства и ще трябва да кандидатства за финансиране от програми или от държавата. Това изисква да има готови проекти и затова са заложени 40 000 лева за проектиране на ремонти в града и двойно повече за общинската пътна мрежа. Улиците, които ще се проектират, са с голям пътникопоток – „Пирот”, „Петко Рачев Славейков”, „Мано Тодоров”, „Христо Смирненски”. Те са подадени и на ВиК, за да предвиди дружеството смяна на водопровода, поясни кметът. Никой не попита защо по „Мано Тодоров” не подмениха водопровода, когато сменяха канализацията, а сега пак трябва да се разкопава.

Част от предложенията на опозицията обаче ще бъдат включени в програмата за текущи ремонти, уточни кметът.

Общината трябва да има поне 5-годишна програма за реконструкция на ВиК мрежата и възстановяване на улиците, предложи Иван Атанасчев от „Алтернатива на гражданите”. 80% от улиците в Горна Оряховица са с тотално амортизирани водопроводи. Дори и да няма средства в момента, трябва да имаме виждане кои са най-спешните обекти и да имаме проекти, настоява Атанасчев.

В крайна сметка Бюджет 2022 бе приет така, както и бе предложен.

От 1 април детските градини и ясли стават безплатни, а издръжката им става държавна дейност. До 31 март, когато издръжката е била местна дейност, са били необходими 235 140 лв.

За дофинансиране на маломерни и слети паралелки са предвидени 170 107 лева до края на учебната година 2021/2022 г.

В новия бюджет се връща общинското финансиране за разкопки на „Ряховец”, което бе спряно миналата година. За новия археологически сезон са предвидени 15 000 лева.

За стимулиране на даровити деца са заложени 15 000 лева. По 150 лева ще получават родителите на новородено горнооряховче. За фонд „Ин витро” са планирани 15 000 лева, а за фонда за млади лекари и медицински сестри – 10 000 лева.

Спортните клубове имат по бюджет 400 000 лева, от които 300 000 лева са за ОФК „Локомотив” (от тях 50 000 лева са целево за Детско-юношеската школа). Останалите клубове ще си разделят 100 000  лева по правилата на Наредбата за финансово подпомагане на спорта. Отделно са предвидени 1000 лева за ТД „Камъка” и 23 360 лева за ученически игри.

Парите за ограничаване на популацията от бездомни кучета стават 19 000 лева.

Културният календар трябва да се побере в 120 000 лв., а спортният в 50 000 лева. За граждански инициативи са предвидени 10 000 лева.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Бюджет 2022 Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати