Събота, 18 Юни 2022
            
Горна Оряховица Общество

45 милиона лева очакват в Горна Оряховица за Бюджет 2022 - бюджет с много въпросителни, но с малко въпроси на обсъждането

  18.03.2022 20:15
45 милиона лева очакват в Горна Оряховица за Бюджет 2022 - бюджет с много въпросителни, но с малко въпроси на обсъждането

Това е бюджет с много въпросителни и вероятно ще трябва да има актуализация в следващите месеци. Осигуряването на режийните разходи е основната задача, докато капиталовите вложения са на заден план. Най-голямата част от инвестициите е за спорт, а другата задача с основен приоритет е подготвяне на проектите за следващия програмен период. Така накратко представи Бюджет 2022 кметът инж. Добромир Добрев в началото на общественото му обсъждане.

Обществено обсъждане, естествено, е силно казано, защото, освен работилите по проекта и кметското ръководство в залата присъстваха всичко на всичко трима граждани – Петър Петров и Сава Марков от Управителния съвет на ОФК „Локомотив” и впоследствие присъединилият се зам. областен управител Огнян Стоянов, който подчерта, че идва в качеството си на гражданин и бивш общински съветник.

Тримата все пак поставиха няколко въпроса, така че може да се каже, че обсъждане почти е имало. Ужасното състояние на тротоарите в града и меко казано странната ситуация около Автогарата постави като теми Петър Петров. В отговор кметът не скри, че Общината няма много опции за въздействие и при двата казуса. Тротоарите са проблем, но пари за мащабни ремонти няма, пък и няма ресурс на общинското предприятие. Така че ще се разчита на инициативата на гражданите, а Общината ще помага с осигуряване на тротоарни плочки. Това по темата за тротоарите. За Автогарата въпросът е още по-нерешим на тоя етап. Имотът е частен, собственикът е готов да го продаде, но това означава Общината да вкара там целия си годишен приход. Което, разбира се, е абсурд. Та на този етап това е положението.

Огнян Стоянов пък постави въпрос за дружеството „Индустриални зони”, което се планира за другата година. Според него Общината не трябва да действа сама, а по-добре е да направи смесено дружество с участието на частни капитали. Кметът пък защити тезата на администрацията, че чисто общинското дружество оставя повече свобода на действие на Общината, но се съгласи, че темата е дискусионна и ще се разглежда през годината.

И така дебатите по бюджета се изчерпаха в рамките на 15-тина минути. Още толкова отне и представянето на самия проект за финансова рамка.

44 930 083 лева е базата, от която тръгва Бюджет 2022. Проектът тепърва ще влезе в комисиите на Общинския съвет, а на заседание ще се гледа на 31 март.

Има няколко съществени промени в сравнение с предходни години. Както и няколко предизвикателства - скокът на минималната работна заплата от 650 на 710 лева, решението за безплатни детски градини и ясли в страната от 1 април, нови стандарти за държавните дейности, както и промени в правилата за разпределяне на държавната субсидия. В края на годината се закриват и Местните комисии по жилищно-спестовните влогове, така че който има да решава въпроси около лихвоточките да знае, че с тях се приключва.

Общият размер на трансфера с държавата е малко над 31 милиона лева. Тук се включват близо 3 милиона лева изравнителна субсидия, 116 500 лв. за зимно поддържане, 1 062 500 лв. за капиталови разходи и 26 милиона за държавни дейности. От тези държавни дейности големият дял е на образованието с почти 18 милиона за тази година и над 19,5 милиона с преходния остатък от 2021 г. За отбрана и сигурност са 197 349 лв., за здравеопазване – 1 684 670 лв., социални дейности – 4 229 773 лв., култура – 816 651 лв. и администрация – 2 087 500 лв.

В сравнение с миналата година държавата дава 3,4 млн. лева повече за държавни дейности. Най-същественото увеличение е за здравеопазване – 22,5% и социални дейности – 26%. Субсидията за капиталови разходи е увеличена с 32%, но това реално покрива увеличението на цените на материалите, така че като обем дейностите няма да се увеличат.

Местните приходи и разходи се очакват да са в рамките на малко под 16 милиона лева, като основните приходи са 4,2  млн. лв. от имуществени данъци и 6,1 млн. лв. - неданъчни приходи.

Почти половината от разходите с местен характер са за благоустройство и улици – 7,4 млн. лв. 3,2 млн. лв. са по параграф „Почивно дело и култура”, където влизат спортните бази, Музея, Галерията, Младежкият дом.

Капиталовите разходи са 2,4 милиона лева, като 1 062 500 лева са държавният целеви трансфер и останалото е от собствени средства. Почти половината от капиталовите разходи ще са за спорт – над 700 000 лева за нов терен с изкуствено покритие над Стадиона и близо 300 000 лева за отоплителна система на спортната зала. За футболния „Локомотив” отново ще има 300 000 лева – 250  хиляди за представителния отбор и 50 хиляди за Школата. Очакваме тази година клубът да ликвидира дълговете си и да излезе на чисто. При положение, че нямаме частни спонсори, които да се включат в издръжката, няма как да мислим за професионален футбол, заяви кметът на въпрос за бъдещето на „Локомотив”.

Основните приоритети за годината са приемане на План а интегрирано развитие на Общината, финализиране на големите проекти – Градска градина, НЧ „Братя Грънчмарови” и „Кризисен център”, спортното игрище и общинското предприятие „Индустриални зони”.

Всичко по Бюджет 2022 може да се намери на сайта на Общината, а от понеделник проектът влиза за гледане в комисиите на Общинския съвет. В последния ден от месеца се очаква да бъде гледан и на заседание на ОбС.


Ключови думи
Бюджет 2022 Горна Оряховица обществено обсъждане
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати