Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Илияна Йотова във Велико Търново: България трябва да разработи свой план за справяне с миграционната вълна от Украйна

  22.03.2022 14:47
Илияна Йотова във Велико Търново: България трябва да разработи свой план за справяне с миграционната вълна от Украйна

България трябва да направи свой план за справяне с миграционната вълна от Украйна, тъй като европейската дитектива за временно убежище е малко стара и е правена за последствията от друг конфликт – в бившата Югославия. Самата директива трябва да се осъвремени и недостатъците да бъдат избегнати. Много се надявам, че правителството работи по нея.

Това заяви днес във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

Знаем колко проблеми създава една хуманитарна криза. Безпрецедентна е бежанската криза за Европа. Задължително трябва да се обърнем към европейските институции за допълнителна помощ. Доколкото разбирам, ще бъдат освободени около 420 млн. евро за ликвидиране на последиците от миграцията и справяне с бежанския проблем. Тези пари се разпределят на квотен принцип, но тъй като България е в особена позиция, бихме могли да преговаряме за сума за покриване на разходите на хора, които приемат бежанци. На второ място е медицинската помощ. Това означава определени средства, които да преминат през Здравната каса. Всичко е въпрос на разчет, коментира Йотова.

Ние вярваме на това, което говори министърът на икономката - че в момента българско оръжие за Украйна не се изнася. Оттам нататък нашата институция не разполага с никаква друга информация, бе коментарът й по темата изнася ли страната ни оръжия за Украйна.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Илияна Йотова Украйна
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати