Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Леся от Бесарабия събрала живота си в един куфар и с двете си деца тръгнала към България

  09.03.2022 09:22
Леся от Бесарабия събрала живота си в един куфар и с двете си деца тръгнала към България

Леся Богдана е бесарабска българка, която потърсила спасение от войната заедно с двете си деца в старата родина на дедите си. Още в първите дни на войната, родителите й казали: Вземай децата и тръгвай, тук ще стане лошо. Те не пожелали да напуснат дома си, но настоявали дъщеря им да отведе внуците. И Леся събрала в един куфар багажа на тримата и започнала да организира пътуване. Познати я свързали с Лина Костадинова в Горна Оряховица и тя обещала подкрепа, но някак трябвало да стигне до България.

Леся е от Сарата, на стотина километра от Одеса. Има две деца – Павлик на 12 години и Арина на 3 г. Първоначално намерила автобус от близкия по-голям град Арциз до Одеса, но междувременно започнала масиран обстрел на Белгород Днестровский и пътят бил затворен. С автобус, кола, на места и пеша, все пак се добрали до Измаил. Там вече потокът от бежанци бил пълноводен. С коли и пеша хората се стичали към границата. Леся и децата не успели да хванат веднага ферибот и трябвало да преспят в Измаил, но на следващия ден вече били в Исакча. Румънците бяха много добри към нас, раздаваха храна, дрехи, играчки за децата. Предлагаха дори да ни отведат в Букурещ, но аз бях решила да дойда в България, разказва Леся. Междувременно в България търсят транспорт, за да я приберат от Исакча. В крайна сметка Даниел Костадинов и семейна приятелка заминават и довеждат семейството в Горна Оряховица. Пропътували са 700 километра заради една непозната, не знам как да благодаря, казва жената.

От няколко дни Леся, Павлик и Арина са настанени в Център „Промяна”, където се грижат за тях, а жената вече мисли за училището на децата и за работа за себе си.

Все още се стряскам от прелитащите самолети и веднага ми се доплаква. В началото все плачех, но се опитвам да не плаша децата. Като тръгвахме им казах, че има празник и гърмежите са от фойерверки. Малката ми повярва, Павлик, разбира се, прочете в Интернет, че има война, разказва Леся. Докато тя говори, малката Арина също опитва да завърже разговор. Бърбори и се смее, гушка се и твърде не слуша брат си, който се опитва да въдворява ред. За децата случващото се вероятно е само приключение, докато майка им мисли какво ще прави с напълно преобърнатия си живот.

Всъщност тримата почти не са усетили войната, тъй като тръгнали още в първите дни, когато сраженията били далече от Сарата. Само няколко дни по-късно вече е съвсем различно. Леся се чува всеки ден с родителите и брат си и големият й страх сега е за тях. Сирени вият по няколко пъти през деня и нощта. Брат ми има пет деца, всички спят в коридора заедно, готови за бягство. Бомбите вече падат в селище на 20 километра от нашето, а Затока – близък курорт, е напълно сринат. И като си помисля, че приказките за война ми се струваха шега. Дори в първия ден, когато ми казаха: Почна война, отвърнах: Не, не може да бъде, лоша шега е. В Бесарабия живеят много националности, различни хора, с които имахме мир и разбирателство. Не сме си и мислели, че ще трябва да преживеем това. Добре че има добри хора, които ни помагат. Трябва някак да се справим, споделя Леся.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Украйна война бесарабска българка Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати