Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ награди своите дарители

  21.03.2022 13:01
Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ награди своите дарители

Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, която днес отбелязва своя патронен празник, благодари и отличи своите дарители. На тържествено събрание директорката Татяна Данчева връчи грамоти на осем представители на фирми и частни лица, които с лични дарения са допринесли за това сградата да върне автентичната си фасада след мащабен ремонт.

Гимназията беше напълно обновена по проект на Оперативна програма „Региони в растеж“. Със средствата, които са в размер на 850 000 лева, е направен изцяло вътрешен ремонт на класните стаи, коридорите и санитарните помещения, сменена е дограмата, извършено е саниране, ремонтиран е покривът. Имаше опасност обаче фасадата да бъде обезличена със съвременните стандарти. Затова предприемачът Станислав Стоянов, който е ангажиран с редица обществени каузи, с помощта на главния архитект на Велико Търново Николай Малаков и съмишленици, обединяват усилия, за да бъдат възстановени оригиналните фризове и орнаменти на лицето на сградата. Успяват да постигнат препроектиране , за да върне училището красивия си автентичен облик – както преди век е изглеждала Втора прогимназия „Иларион Макариополски“, чийто наследник е Гимназията по туризъм. Така старата столица получава поредното си културно-историческо бижу, което съхранява духа на града.

В начинанието със средства и безвъзмезден труд, освен Стоянов и арх. Малаков, се включват Мирослав Велчев, фирмите „Алумина Елит 2003“, „Аглика Трейд“, „Вимар“, „Надежда“ и „Политрейд Кънстръкшън“.

Благодарим от сърце на всички дарители, които отделиха средства, време и труд, за да имаме тази красива фасада, сподели директорката Татяна Данчева.

ПГ по туризъм е създадена през 1964 година с две паралелки, днес в нея се обучават 500 деца в 20 паралелки. Училището започва историята си с осем човека персонал – шестима учители и счетоводител, а в него в него сега работят 52-ма амбицирани педагози и четирима служители, посочи Данчева.

С новия си СТЕМ център и модерна лаборатория по техно-химичен контрол, с новите си кабинети по природни науки и компютри, ПГ по туризъм е модерно и привлекателно за младите хора училище, което подготвя кадри в няколко важни за икономиката ни отрасъла.

Празникът в училището продължи с празничен водосвет и откриване на бюст-паметник на д-р Васил Берон, а в тържеството се включиха и младите гвардейци от IX Етърски ученически отряд към гимназията.


Ключови думи
ПГТ "Д-р Васил Берон"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати