Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Горнооряховската ДГ „Ален мак“ се включва в Националната кампания „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“

  18.03.2022 10:43
Горнооряховската ДГ „Ален мак“ се включва в Националната кампания „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“

Децата от Детска градина „Ален мак“ в Горна Оряховица за поредна година се включват в Националната кампания „Искам да съм полезен. Рециклирай ме!“ на БГ Бъди активен.

“Искам да съм полезен… Рециклирай ме!” е кампания, част от проект “Партньорство за красива и чиста България” и дългосрочната програма „Място България“ на сдружение БГ Бъди активен, която се провежда вече три поредни години и обединява малки и големи зад каузата за събиране разделно на опаковките. Целта на кампанията е да повиши нивата на разделно събиране и рециклиране на отпадъците. Организаторите са си поставили за цел, чрез различните дейности във всички населени места-партньори, да съберат 20 000 кг пластмасови отпадъци на територията на цялата страна.

През месец февруари детската градина получи инсталация за събиране на пластмасови шишета, на име „Шишеяд“, в което деца, родители и учители ще събират пластмасови шишета.

Шишеядът е интересна жълта арт инсталация за събиране на пластмасови РЕТ бутилки, изработена по проект и изпълнение от партньори от град Варна по линия на проект ”Партньорство за красива и чиста България”. Инсталацията събира 20-25 кг смачкани пластмасови бутилки или около 1000 бутилки.

В цялата страна до момента има 10 Шишеяда, разположени на различни места - площади и градски зони, училища и детски градини, гостуващи арт инсталации на различни събития.

В ДГ „Ален мак“ гледаха интересни и образователни филмчета за намаляване на отпадъците, за последиците от замърсяването и какво може да направи всеки един от нас. Видеата са предоставени от БГ Бъди активен. Беседваха по темата „Защо да рециклирам?“ за Световния ден на рециклирането. Наредиха изложбата „Рециклирай заедно с нас!“, в която деца, родители и учители изработиха макети, игри и музикални инструменти от отпадъчни материали.

Изработени бяха цветни контейнери за разделно събиране на отпадъци. Децата се запознаха с Шишеяда и играха играта „Нахрани шишеяда“, имаше и поздрав с песента „Жълто, синьо и зелено“

За герои на рециклирането бяха предложени ст. учител Петя Керемедчиева, учител Даниела Стефанова, помощник-възпитатели Светла Борисова и Нели Минчева и децата от група „Пчеличката Мая“.


Ключови думи
ДГ Ален мак Шишеяд рециклиране БГ Бъди активен
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати