Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други Лясковец

В три лясковски села се подготвят за кушии за Тодоровден

  10.03.2022 09:27
В три лясковски села се подготвят за кушии за Тодоровден

От години традиция е в лясковските села Добри дял, Джулюница и Козаревец жители и гости да отбелязват подобаващо празника на конете, или Конски Великден, както е прието да се нарича този ден. Празникът е съпътстван от ритуални действия – захранване на конете, водосвет за здраве, обход на кавалкадата през селото и накрая са същинските конни и магарешки надпревари.

Кушии и тази година на Конския Великден – на 12 март, ще има в трите села.  След водосвета и официалното откриване от кметовете и организаторите е същинската надпревара, която започва в 10:30 часа на селската мера до стадиона в Добри дял, за 11:30 е обявено съревнованието на стадион „Владислав“ в село Джулюница, а от 12:30 часа ще стартират състезанията на поляната в село Козаревец.

Тодоровден в лясковските села се организира от кметствата, местните конярски дружества, читалищните настоятелства и с помощта на спонсори и любезното съдействие на фирми. Любителите на кушиите могат да посетят трите села, да се насладят на зрелищните надпревари, да похапнат кебапчета и да аплодират победителите.


Ключови думи
Тодоровден
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати