Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Икономика

Предстоят по-високи цени на имоти в Търново според „Реалистимо”

  10.03.2022 08:57
Предстоят по-високи цени на имоти в Търново според „Реалистимо”

Както много други области, така и пазарът на имоти, е динамична сфера, която се влияе от редица фактори и обстоятелства. В последните две години, с настъпването на обективни промени в социалния и професионалния ни живот, имотите в градовете извън столицата придобиха друго значение. Такъв град е и Велико Търново.

Като позната дестинация не само за българи, но и чужденци, Велико Търново е известен със своята културно-историческа роля, красива природа, чист въздух и население, което за разлика от повечето градове в България, бележи положителен естествен прираст в последното десетилетие.

Ето защо не е изненада, че търсенето на имоти във Велико Търново и района, особено през последните две години, бележи ръст. В периода на пандемия фирмите масово дадоха възможност на служителите си да работят дистанционно, а идеята за купуване на имот извън София се превърна в съвременна визия за живот.  Наличието на по-малко жители, по спокоен живот и съответно повече пространство станаха привлекателни за много хора. Дори и къщи в селата с добра инфраструктура около градовете станаха много популярни и цените осезаемо тръгнаха нагоре.

В същото време, като населено място, Велико Търново по нищо не изостава от големите градове в културен и социален план и предлага възможности за пълноценен личен и професионален живот дори за хора, идващи от по-голямо населено място. Една от характерните черти на града е, че с годините той се е превърнал в почти задължителна спирка по пътя за българското Северно Черноморие за пътуващите натам.

Отсядането в града поне за една нощ на запътилите се към морето е своеобразна традиция за българските, но е за чуждестранните туристи. Велико Търново е задължителна „спирка“ в маршрутите на всички световни агенции, които предлагат обиколка на България.

Най-важният аспект на имотите във Велико Търново като бизнес инвестиция обаче е прогнозата за краткосрочно и средносрочното покачване на цената им. Причина за това е, разбира се, развитието на транспортната свързаност в страната и изграждането на магистрала „Хемус“, което е неотменима част от тези планове. Въпреки забавянето на проекта, той се придвижва все по-напред и вече е неотменима част от Европейското финансиране за България, в т.ч. и за новия програмен период 2021-2027 г. Дори ако приемем, че окончателното изграждане на магистралата е дългосрочен проект, то завършването й до Велико Търново е средносрочно и дори краткосрочно и се очаква до няколко години.

Тъкмо тази перспектива прави инвестицията в имоти във Велико Търново навременна точно сега, защото с всяка изминала година този аспект ще повишава допълнително цената им. Това е естествена логика в пазара на имоти в целия свят. Както една спирка на метрото може да доведе до двуцифрен ръст в цената на имот в столицата, така възможността за наличие на магистрала, която да води до даден град автоматично повишава стойността на имотите в него. Тя скъсява достъпа  до града, като прави пътуването по комфортно и бързо, а възможността за бизнес със съответното населено място по-лесна и достъпна. Наличието на магистрала ще скъси наполовина и връзката на Велико Търново със столицата, което ще превърне града във все по-предпочитан бизнес партньор, а имотите в него - в повече от добра инвестиция.

Реалистимо е платформата за недвижими имоти във Велико Търново. Собственици и агенции могат да публикуват в сайта обяви за недвижими имоти в старата столица, а имотите на търг регулярно се импортират в платформата за да може потенциалния купувач да има пълната имотна картина и да вземе правилното решение.

Слабото предлагане обуславя пазар на продавача, тоест пониженото количество имоти за продажба поставя продавачите в по изгодна позиция. Това разбира се допълнително покачва цените на повечето видове имоти в Търново, като цените на апартаменти и къщи в града поставят нови рекорди.

Макар и бизнес имоти като магазини и офиси да не са много търсени, то жилищните имоти като къщи и апартаменти бележат рекорди. Тенденциите показват, че този тренд ще се запази в близкото бъдеще.


Ключови думи
имоти Велико Търново Реалистимо
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати