Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други Павликени

Стотици жители на Павликени празнуваха заедно 3 март

  03.03.2022 15:22
Стотици жители на Павликени празнуваха заедно 3 март

С тържествено честване на площад „Свобода“ Павликени отбеляза 144-та годишнина от Освобождението и Националния празник на България – 3-ти март.

„3 март е националният празник на България, защото е първият ден на съвременната държава, в която живеем. В този ден националната ни борба за Освобождение и стремежът ни към самостоятелност и равенство с другите европейски народи се ознаменуват с успех“, каза кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов в официалното си слово. Той припомни имената на националните герои, историческите места и събитията, които овенчават национално-освободителните войни.

„Българи сме, защото сърцето ни трепва всеки път, когато си спомним за тези личности. Те ни завещаха да пазим и обичаме Родината си; с духовност и образование да я променяме и правим по-добра! Прекланяйки се пред паметта на всички тези герои, нека помним, че подвигът им е бил заради нас – да бъдем свободен и достоен народ!“

Инж. Манолов подчерта, че в този ден - 3 март, на който преди 144 години е подписан мирният договор от Сан Стефано, обществеността на Павликени отправя призив за мир. „Нека възпитаваме стремежа към единство и мир у децата си, и да ги учим на любов към Родината и бащиното огнище! Да отстояваме българския възрожденски дух!“, призова кметът.

Стотици жители на града се събраха на централния площад „Свобода“ за официалното събитие. Сред тях бяха учениците от трите училища, деца от детските градини, общински съветници, представители на политически партии, общественици и културни дейци.

Част от празника бяха и младите гвардейци от 12-ти ученически гвардейски отряд при СУ „Бачо Киро“.

Заупокойна молитва за загиналите за свободата на България отслужи отец Димитър. Цветя и венци на признателност поднесоха официалните лица и гражданите. Те паднаха на колене и запазиха минута мълчание в памет на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободна България.


Ключови думи
3 март
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати