Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Библиотеката към НЧ „Иван Вазов 1893“ в Първомайци обяви онлайн конкурс за рисунка и фотография на тема „Историята на великденското яйце”

  22.02.2022 09:53
Библиотеката към НЧ „Иван Вазов 1893“ в Първомайци обяви онлайн конкурс за рисунка и фотография на тема „Историята на великденското яйце”

Онлайн конкурс за рисунка и фотография на тема „История на великденското яйце“ обяви Библиотеката на НЧ „Иван Вазов – 1893“ в Първомайци. Конкурсът е създаден с идеята да популяризира изобразителното и фотографското изкуства сред децата и подрастващите, както и да стимулира изследователското им четене. Цел на конкурса е да развива детското въображение, да насърчава децата да откриват своя талант, да стимулира развитието на вече открити таланти, да подпомага цялостното развитие на деца и юноши, като предоставя форум да изразят творчески своите представи за света, и да изгражда осъзнати личности.

Конкурсът е изцяло с любителски характер, участието в него е индивидуално, провежда се в два раздела – изобразително изкуство и фотография. Името на конкурса подтиква бъдещите участници да полюбопитстват, да посетят библиотеки, интернет страници и книжарници, за да потърсят информация за традициите и обичаите, свързани с Великден и боядисването на яйцата.

Една от легендите разказва, чe ĸoгaтo Иcyc Xpиcтoc бил paзпънaт нa ĸpъcтa, вpaгoвeтe мy гo зaмepяли cъc „зaпъpтъци“(нeизлюпeни paзвaлeни яйцa). Te oбaчe пo Бoжиятa вoля, щoм ce дoĸocвaли дo тялoтo мy, ce пpeвpъщaли в здpaви, xyбaви, чepвeни яйцa. B чecт нa тoвa чyдo xopaтa зaпoчнaли дa бoядиcвaт вeлиĸдeнcĸитe яйцa чepвeни, а в последствие и шарени, но първото винаги трябвало да е червено, символизиращо Христовата кръв.
В онлайн конкурса могат да се включат всички деца, младежи и девойки от област Велико Търново от първи до дванадесети клас включително, разпределени в 4 възрастови групи, в два раздела. За участие е необходимо да бъдат попълнени Заявка за участие и Декларация за информирано съгласие и споделена отговорност.
И в двата раздела творбите могат да се изпращат на адреса на НЧ „Иван Вазов – 1893” (с. Първомайци, ПК 5139, ул. „Княз Александър Батенберг“ 66) или във формат jpg, като прикрепен файл на e-mail: [email protected] с текст, съдържащ трите имена на участника, клас, населено място и институция, която представлява, име на творбата. За целта на конкурса е създадена отворена онлайн група: https://www.facebook.com/groups/3863285920407373
В раздел „Изобразително изкуство” всеки участник има право да се включи само с една рисунка (илюстрация), свързана с темата на конкурса. Рисунките трябва да са авторски и с размер 35/50 см. Материалите са по избор – цветни/графитни моливи, акварел, темпера, акрил, пастели и други.
В раздел „Фотографско творчество” всеки участник има право да се включи само с една дигитална снимка във формат jpg. Фотографиите трябва да са авторски. Препоръчителни изисквания към снимките за големина на изображението са файловете да не са по-големи от 10 МВ, да има не по-малко от 1850 пиксела по дългата страна на снимката, фотосите могат да са черно-бели или цветни, смесена техника и с не много голяма обработка, без вкарване на текст по изображенията.
Специално жури ще оцени участниците по точкова система, като част от критериите за оценка ще са въображение, креативност, цветови решения, лична гледна точка, актуална интерпретация на темата.

Всеки участник ще получи Грамота за участие в конкурса. За първо, второ и трето място са предвидени Диплом и предметна награда. По преценка на журито ще бъдат връчени поощрителни награди и награда „Откритие на конкурса”.
Конкурсът започна на 21 февруари и ще финишира на 25 април 2022г., като заявки ще се приемат до 15 април 2022 г. Оценяването на творбите ще приключи на 8 май и до 10 май ще бъдат обявени наградените.
Предвид затруднените условия, в които се налага да живеем, работим, учим, творим, от организационния комитет се надяваме да успеем да предизвикаме творческия усет в децата и подрастващите и те да се включат в нашето начинание. С общи усилия да създадем едно добро настроение преди и по време на великденските празници. Пожелаваме успешна подготовка и творчески заряд, казват от Библиотеката в Първомайци.


Ключови думи
НЧ Иван Вазов 1893 Първомайци
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати