Неделя, 02 Oct 2022
            
Други Свищов

Свищовската академия отново завоюва престижни награди в националния конкурс „Д-р Иванка Петкова”

  17.02.2022 15:56
Свищовската академия отново завоюва престижни награди в националния конкурс „Д-р Иванка Петкова”

Двама възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов” станаха носители на престижни награди от националния ежегоден академичен конкурс „Д-р Иванка Петкова”. Конкурсът, учреден през 2012 г. от Института за икономическа политика в памет на неговия основател, има за цел да подкрепя млади български изследователи в сферата на икономическата наука и е насочен към млади учени, докторанти и постдокторанти на възраст до 35 години.

Тазгодишното – десето, издание на конкурса отново бе организирано в три тематични направления, в които бяха излъчени лауреати, но в чест на юбилейното издание е реализирана и специална инициатива – досегашни призьори (представители на алумни общността от лауреати на конкурса) от предходните девет издания да участват за специалните награди в отделните направления. Двама от петимата отличени в юбилейното издание на конкурса са завършили бакалавърска, магистърска и докторска степен в Свищовското висше училище. И двамата участваха в категория постдокторанти, тематично направление „Глобална икономика и международни финанси”.

Гл. ас. д-р Искрен Таиров стана лауреат в избраното направление с разработка на тема „Потенциалът на криптовалутите – възможности, рискове и предизвикателства”. Това е първото му участие в национален конкурс и бе отличен от академичното жури с престижната награда. Искрен Таиров се дипломира в ОКС „бакалавър” по спец. „Бизнес информатика”, в ОКС „магистър” – по МП „Информационни технологии в бизнеса”, а ОНС „доктор” защитава по ДП „Приложения на изчислителната техника в икономиката”, с научен ръководител доц. д-р Веселин Попов. Понастоящем гл. ас. д-р Искрен Таиров е преподавател към катедра „Бизнес информатика” в СА „Д. А. Ценов”.

Специалната награда в същото тематично направление авторитетното жури присъди на д-р Теодор Тодоров за изследването му на тема „Предизвикателства пред оценяването на опционни инструменти чрез разновидностите на биномния модел”. Теодор Тодоров завършва ОКС „бакалавър” в спец. „Финанси”, магистърска степен по „Финансов мениджмънт” и защитава докторска степен по „Финанси, парично обръщение, кредит и застраховка (финанси)”, с научен ръководител доц. д-р Марин Маринов. Като студент през 2017 г. Теодор Тодоров печели призово място в същия конкурс. В момента заема длъжността „Експерт управление на риска” в договорен фонд.

Двамата възпитаници на Свищовската академия, отличени в юбилейното издание на националния конкурс, представиха своите разработки на официалната церемония по награждаване на победителите, която се проведе онлайн на 16 февруари – рождената дата на д-р Иванка Петкова, основател и председател на Настоятелството на Института за икономическа политика до 2011 г. Сред лауреатите на предходни издания на конкурса са и други възпитаници на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.


Ключови думи
Стопанска академия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати