Неделя, 08 Май 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Два клуба обединяват любителите на планините и пешеходството в Горна Оряховица

  06.02.2022 11:57
Два клуба обединяват любителите на планините и пешеходството в Горна Оряховица

Два клуба към Туристическо дружество „Камъка” обединяват любителите на планините и индивидуалния туризъм в Горна Оряховица, които продължават делото на Алеко Константинов и Иван Вазов, поставили началото на родното планинарство.

Едно е да се включиш в екскурзия, организирана от туристическа фирма, друго е сам да си подбереш маршрута, да си подготвиш пътуването и да се насладиш на свободата сред природата. Под сам не се разбира съвсем сам, напротив, колкото повече – толкова по-добре. Но ние всички сме равни, познаваме маршрутите, знаем къде отиваме, няма как един да се нарече водач. Така е много по-интересно, обяснява Йордан Симеонов от Клуб „Пешеходен туризъм „Камъка”.

Преди 13 години се събрали той, Добромир Милотов, Светлана Дългичева и още няколко изкушени от планините и направили клуба. Ядрото са 7-8 души, които имат опит в туризма и искали да правят независими преходи поне веднъж месечно. Най-активните се събират всяка седмица при Ангел в Пиано бара и обсъждат нови маршрути. Последната година пандемичните ограничения се отразиха и на техните планове, затова имат само шест осъществени проекта. Но 2022 г. започнаха вече с едно ходене до Узана и се надяват, че ще наваксат и за миналата година, ако обстановката се нормализира.

Малко след учредяването на Клуба по пешеходен туризъм се създал и клуб „Екотуризъм”. В началото вероятно са имали разногласия, но стават все по-добри приятели и работят все повече заедно. В крайна сметка се получава така, че 15-16 човека от двата клуба доста често правят една обща група и така е много по-забавно, разказва Симеонов.

Обикновено избират двудневни турове с една нощувка. През лятото ходят към Пирин, Рила и Родопите. В не толкова активните сезони избират по-близки дестинации. Които понякога са изненадващо интересни. Миналата година завършили сезона с Крепченския манастир край Попово, където се съхраняват най-старите записи на кирилица от началото на 10 век. И точно по времето на тяхното посещение БНТ снимало филм там, така че имали възможност от първа ръка да научат доста неща за историята на обителта.

Първият тур за новата година пък ги срещнал със забележителното семейство Пановски – маратонците Владо и Румяна, които държат хижа „Узана”. Та винаги има нещо интересно в тези пътувания – било хора, маршрути, природни дадености, казва Йордан Симеонов. Самият той е запален по ходенето от малък, познава южните планини още от казармения си период. После приятел го запалил да тръгне отново и така вече близо 20 години е активен турист и активист на БТС.

Най-високото му качване е до 3200 метра в подножието на Монблан и има златна значка на БТС за изкачване на 10-те първенци на българските планини. Общо осем човека от горнооряховския клуб имат такава значка. Трима са посетили всичките 100 национални обекта и имат пълна книжка с печати. Сега вече освен печати, БТС предлага и марки за всеки обект. Така че някои хора си имат по две атрактивни книжки – с печати и марки, удостоверяващи, че са били на всички интересни места в България.

Пирин си остава най-привлекателната планина за туристи като нас. Рилските езера също са много популярни. В нашия регион Ботев и Чумерна привличат най-много хора. И при нас го има това раздвоение между влечението към адреналина, новото, екстремното и осъзнаването на риска. С времето разбираш как да намериш баланса и как да се пазиш. Повечето инциденти в планината стават именно с хора, които се втурват след емоциите и търсят екстремното на всяка цена. Природата иска познание и уважение, казва Йордан Симеонов.

Новата дестинация, която обсъждат сега, ще е пак в Стара планина, но по непознат маршрут, за който прочели в Интернет. Социалните мрежи са добър помощник за хора, които знаят много за планините. Колкото и да си ходил, все ще излезе нещо ново и интересно, което си заслужава да се посети, от личен опит знаят горнооряховските туристи.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
туризъм
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати