Събота, 21 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

Два големи пожара гасиха горнооряховските огнеборци в два последователни дни, в Лясковец разследват съмнения за умишлено запалване

  29.01.2022 13:46
Два големи пожара гасиха горнооряховските огнеборци в два последователни дни, в Лясковец разследват съмнения за умишлено запалване

Няколко големи пожара със сериозни материални щети станаха тази седмица в региона, слава Богу, без жертви и пострадали хора. Това е обичайно за сезона, температурите падат, засилва се отоплението, но не винаги с изправни уреди или пък с достатъчно внимание при печките на дърва и въглища.

Само в рамките на два дни горнооряховските пожарникари гасиха два много големи пожара – в Драганово и Лясковец. Докато в горнооряховското село е ясно, че огънят е тръгнал от оранжерия за цветя, където са били включени повече уреди и инсталацията е била претоварена, то при лясковския пожар има съмнения и за човешка намеса. Пожарникарите не са открили следи къде точно е възникнал пожарът. Той е тръгнал от външен навес около 3 часа през нощта. Пожарникарите са извели обитателите на дома и всичко се е разминало само с материални щети. Собственикът обаче има известни подозрения, а и след като пожарникарите не могат да дадат категорично становище какво се е случило само от първоначалния оглед, е започнато досъдебно производство с подозрения за палеж. Тепърва ще се правят експертизи.

И в двата случаи щетите са много сериозни. Два дни по-рано в Кесарево стражишката команда гаси огромен пожар в птицеферма и успя да спаси 6000 пилета, 4000 птици обаче бяха опечени в огъня.

Хората се отнасят доста пренебрежително към опасностите и понякога плащат скъпо за това. Стари и претоварени инсталации, неизправни уреди, невнимателно боравене с жив огън, непочистени комини – от малкото може да се случи голяма беля. Опитваме се постоянно да напомняме за правилното поведение през този сезон, кои са опасностите и как да ги избегнем. Почти всеки ден публикуваме нещо на страницата си и така си мислим, че стигаме до повече хора. Надяваме се най-вече, че чувството за самосъхранение ще се задейства и хората ще бъдат по-внимателни, коментира началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Горна Оряховица гл. инспектор инж. Георги Тодоров.

РСПБЗН – Горна Оряховица се обръща и към най-малките и започна серия от уроци на страницата си във Фейсбук, насочени към децата. В продължение на няколко дни бяха публикувани основни правила за пожарна безопасност и какво да бъде поведението на децата при пожар. Наръчникът за пожарна безопасност е издание на ГДПБЗН – МВР и включва основни знания за това що са горими материали, как възникват пожарите, какво е безопасно поведение в кухнята, при работа с електрически уреди, при боравене с пиротехнически средства. Накрая се дават и съвети какво да правят децата, ако все пак попаднат на пожар.


Ключови думи
пожар Драганово
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати