Четвъртък, 19 Май 2022
            
Горна Оряховица Светски

Александър е №1 в горнооряховския именник, Исус от Златарица се роди преди Коледа

  16.01.2022 09:47
Александър е №1 в горнооряховския именник, Исус от Златарица се роди преди Коледа

Александър е най-популярното име в България вече няколко години и същата тенденция се забелязва и в регистъра на актовете за раждане в Община Горна Оряховица. Девет новородени момчета през 2021 г. са получили красивото име, означаващо защитник на хората. За поредна година именникът показва, че класиката отново е на мода и много рядко се срещат странни и завъртени имена. Особено при момчетата изборът на родителите пада върху мъжествени и наложили се от години имена, като това се отнася както за християнската именна система, така и за имената с тюрко-арабски произход.

Горнооряховска Община е издала 394 акта за раждане през миналата година. В регистъра са вписани всички деца, родени в Горна Оряховица, а голяма част от тях са от Стражишко, Лясковско, Златаришко и др. 120 от актовете са за деца, родени в чужбина. Някои от тези актове са за деца и младежи, родени в предишни години, които едва сега си вадят български документ. Понякога това става почти 20 години след раждането, какъвто случай има тази година с момиче, родено през 2003 г., но едва сега записано в регистъра. В групата на родените в чужбина и особено тези от смесени бракове има най-интересни, дори доста странни имена.

Родителите в България, дори тези от малцинствата, по правило избират класиката за тяхната именна система. Първото бебе за 2021 г., родено в Горна Оряховица, е Мерт от Стражица. Мерт всъщност е най-популярното мъжко име за българите мюсюлмани за миналата година и означава смел, храбър. Годината, започнала със смелост, завършва с „победител” - Виктор от Лясковец. А близо до Коледа се е родил и Исус от Златарица.

Първата тройка в страната за мъжки имена се води от Александър и се допълва от Георги и Мартин. В горнооряховския именник Александър е най-избираното име. Второто място е за Николай и Никола, които заедно също са избрани девет пъти. Михаел и Михаил са в челото и общо 6 деца са получили тези имена. Не губят популярността си имената на светци, формиращи класическия български именник – Иван, Георги, Димитър. В тази група най-популярно име обаче е Теодор във вариации с Тошко и Тео. Даниел и Мартин са на следващо място. Сред повтарящите се поне по няколко пъти са владетелски имена като Самуил, Тервел, Калоян, Преслав, Момчил. Стефан и Петър са рядкост, а вместо Йордан има Йорданис от родените в чужбина. Много модерното доскоро Кристиян като че ли е в леко отстъпление, но си остава сред най-избираните заедно с Християн.

При момичетата по-трудно се откроява някаква тенденция за любимо име, но определено класиката Мария си остава вечно на мода и дели първото място с Йоана/Йоанна с по 5 именувания през миналата година. Докато в страната Виктория е на първо място, то в Горнооряховския именник се среща само веднъж през 2021 г. Също както и Александра, което няколко години е сред първите в националната класация. Никол е на трето място в страната и в горнооряховския именник също. Рая, която беше №1 през 2020 г., остава сред най-избираните имена. По четири девойчета, родени през 2021 г., ще носят тези имена.

Макар и на пръстите на едната ръка, но все пак се срещат имена, които отдавна са извън модата, но възпроизвеждат точно името на дядото или бабата като Бончо, Рашко, Цанко, Радка.

В избора на мюсюлманската общност пък съвсем не може да се определи някаква мода, защото там почти няма повтарящи се имена както при момчетата, така и при момичетата. Очевидно е, че класики като Мустафа, Мехмед и Айше са изместени от по-модерно звучащите Мерт, Емир, Алейна, Мелек. Единствено Мерт, Алейна и Дамла се срещат повече от веднъж в регистъра, а тюрко-арабските имена никак не са малко, да не кажем, че са близо половината.

Който иска да се позабавлява с творческите инвенции на родителите спрямо децата им, може да го направи в групата с родените от смесени бракове и най-вече в чужбина деца. Но дори и при тях големи странности всъщност няма, а се получават малко смешни комбинации от име и фамилия. Предимно тук са и двойните имена, изписвани къде с дефис, къде без. Теа-Глори, Тур Аксел, Лука Николас, Ела Клеър, Лана Мария, Мила-Софи, Никълъс Питър или Петър Стефан са странни за нас, но не и за съответната страна, в която живеят децата. Прекаляването идва най-вече с двойните съгласни. Емма или Йоанна се понася, но Марианна и Ванесса идва доста затрудняващо за произнасяне.


Ключови думи
именник Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати