Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Други

Министър Борислав Сандов обяви три вековни ясена в Горна Оряховица за защитени

  06.01.2022 13:15
Министър Борислав Сандов обяви три вековни ясена в Горна Оряховица за защитени

Новият министър на околната среда Борислав Сандов обяви три вековни ясена в Горна Оряховица за защитени. Това е първата стъпка в новата политика на МОСВ, което в последните десетина години почти няма обявени нови защитени територии и дървета. Призовавам всички граждани да ни информират, ако знаят за вековни и забележителни дървета, за да ги включим в регистъра, каза министърът пред трите дървета до парк „Никола Петров” в Горна Оряховица.

Предложението за защитата на дърветата е направено от Тома Белев и Асоциацията на парковете в България в началото на ноември и е подкрепено от Община Горна Оряховица и РИОСВ – Велико Търново. Вписването в регистъра на вековните дървета ще даде на трите ясена защитен статут. Каквото и да е човешко въздействие в техния ареал вече ще става със специалното разрешение на Министерството.

Дърветата се намират в тясната зелена зона до паметника на Никола Петров в едноименния парк. И трите ясена са в добро състояние, с предполагаема възраст около 120 г., с височина 12 м., като най-голямото дърво е с обиколка 420 см.

Дърветата не само са символ на приемствеността между поколенията, но и са част от една уникална екосистема. Трябва да ги пазим, защото това са белите дробове, особено на градовете, които имат проблем с атмосферния въздух. Нашите усилия за справяне с проблема със замърсения въздух трябва на първо място да включват това да не го задълбочаваме с изсичане на дърветата. Напротив, трябва да засаждаме нови, особено покрай пътищата, а и в градовете, за да пречистват въздуха, каза още министър Сандов.

Пред домакините си той отбеляза, че Горна Оряховица е пример и в още една насока, която ще развива новото ръководство на Министерството – законността и справедливостта. Горна Оряховица заведе и спечели дело срещу МОСВ заради изключването й от програмата за подобряване на въздуха. Това забави реализирането на програмата, но е за добро, защото показа, че демокрацията е работеща и справедливостта възтържествува, макар и чрез Съда, отбеляза министърът.

Кметът инж. Добромир Добрев, който посреща първия от новите министри в своята община, подчерта амбицията на Горна Оряховица да навакса пропуснатото време и бързо да се справи с осъществяването на проекта за подмяна на старите отоплителни уреди на твърдо гориво с по-екологични. Той сподели и своето предложение, вече направено до МОСВ, да се разработи механизъм за подкрепа на хората, които искат да си закупят електромобили. Това може да стане със средствата, отпуснати през следващия програмен период, смята Добрев.

Такава възможност вече сме разработили и тя е залегната в ОП „Околна среда” за следващия период. Хората, които заменят своя стар автомобил с електрически, ще могат да получат помощ от 6200 евро. Ще помагаме и на общините да закупуват електрически автомобили. В следващия програмен период има заложени над 400 милиона за програми, насочени към подобряване на въздуха. Вероятно следващата седмица ще бъдат одобрени и 47 милиона лева за ПУДООС, които също ще са насочени към решаването на този проблем. България все още много изостава, ние трудно покриваме дори сегашните норми от 50 m/куб. м, а се очаква до няколко години нормата да бъде намалена наполовина. Това е проблем, който не може да бъде решен само от централната власт, виждаме в Общините важен партньор, с който трябва да работим заедно, за да имаме напредък, каза Борислав Сандов.

Заедно с директора на РИОСВ – Велико Търново Цонка Христова той коментира и ситуацията по двамата проблема в областта – кариерата в Самоводене и предприятието за базалт във Върбовка. Нямаме право да откажем да разгледаме което и да било инвестиционно предложение, но има достатъчно механизми, които да защитят интересите на гражданите. Има няколко степени на контрол, които ще бъдат приложени и които не ще позволят понижение качеството на живот на хората, коментира Цонка Христова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Борислав сандов вековни дървета Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати