Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Политика

Правителството отложи назначаването на новите областни управители, но реши във Велико Търново областният да има двама заместници

  01.01.2022 15:25
Правителството отложи назначаването на новите областни управители, но реши във Велико Търново областният да има двама заместници

Очакваното назначаване на нови областни управители в последните дни на годината бе отложено. По неофициални източници, за да се проучат по-добре кандидатурите на коалиционните партньори, за да няма неприятни изненади подобни на някои от първите назначения в отделните министерства.

Все пак точка за областните управи влезе в дневния ред на последното заседание на Министерския съвет на 30 декември, за да се промени Устройствения правилник на областните администрации. Правилникът бе изменен в последните дни на предишното правителство и промените предвиждаха в областните администрации да има само по един зам. областен управител, като само в област София са двама. Новата власт обаче реши, че още няколко големи области имат нужда от повече зам. областни, така че по двама заместници ще има още в Бургас, Велико Търново, Варна, Пловдив и Стара Загора. Обяснението е, че така се повишава административният капацитет на съответните администрации. Вероятно обаче партньорите в управляващата коалиция не могат да се разберат за квотите си в областните администрации и така се избягва напрежение по линия на назначенията.

Самото назначаване на областните управители и техните заместници се очаква да стане още на първото правителствено заседание за новата година. Горнооряховският адвокат Людмила Илиева, която беше втора в листата на „Демократична България”, се очаква да поеме поста на областния управител. Докато се знаеше, че ще има само един зам. областен, за мястото се спрягаше общинският председател на БСП в Горна Оряховица Огнян Стоянов. Вероятно вторият ще е от ИТН, ако се спазва принципа, където партиите от коалицията имат по-малко депутати, да имат повече места в областните администрации. Ако Людмила Илиева и Огнян Стоянов бъдат назначени в Областна управа, ще се промени съставът и на Общинския съвет в Горна Оряховица, той като и двамата са общински съветници.


Ключови думи
областен управител Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати