Четвъртък, 17 Мар 2022
            
Горна Оряховица Други

Балет „Грация” приключва годината с Гран при и над 20 награди от последните си участия

  16.12.2021 13:24
Балет „Грация” приключва годината с Гран при и над 20 награди от последните си участия

Изминаващата година вероятно ще остане в историята на балет „Грация” като една от най-трудните откъм възможности за репетиции и участия, но далеч няма да е най-скромна откъм отличия. Въпреки че през по-голямата част от времето балетната зала бе затворена и реално Школата е имала само две присъствени участия в конкурси и още три онлайн, спечелените купи, медали и грамоти запълват няколко шкафа. Така че малките артисти и техният балетен педагог Соня Георгиева с нетърпение очакват Дядо Коледа, за да покажат колко са били добри през годината и да получат своите подаръци.

Празник с Дядо Коледа ще имаме и децата наистина са нетърпеливи да разберат с какво ще ги изненада. Постарали сме се изненади наистина да има. Това, което аз си пожелавам, е балетното изкуство да се върне на сцената. Две години минаха в затваряне и отваряне, загубихме много и понякога дори се чудя на търпението на тези деца и родителите им. Дано следващата година ни донесе възможност за нормална работа и възможност да реализираме идеите, които в последните месеци стоят заключени и в изчакване, коментира Соня Георгиева.

Годината беше трудна, но завършва по блестящ начин за балет „Грация”. Цялата школа спечели Гран при от последния конкурс за сезона – Балканската танцова спартакиада за купа „Търновската царица 2021”, който се проведе в старата столица в края на миналата седмица. Това беше и едва второто присъствено участие на балетистите тази година след Фестивала в Приморско. В Двореца на спорта и културата във Велико Търново артистите от „Грация” спечелиха толкова отличия в раздел „Класика”, че в крайна сметка отнесоха и Гран при, което се дава на най-награждаваната школа в раздела. А в Спартакиадата участваха 35 школи, 65 хореографа, 473 танца и над 670 изпълнители, оценявани от международно жури.

Две седмици по-рано всички формации на „Грация” взеха участие в онлайн конкурса „България танцува” в Димитровград, където бяха показани над 400 танца в изпълнението на над 1300 участници от над 40 колектива. Там възпитаниците на Соня Георгиева бяха оценявани от нейния преподавател в Академията проф. Хикмет Мехмедов, което стимулира всички „грации” да покажат наистина най-доброто от себе си. И „Грация” получи специален приз за цялостно представяне в характерните танци.

Като допълнение в двата конкурса „Грация” спечели 8 златни, 8 сребърни и 4 бронзови медали. Без да броим дипломи, грамоти и ваучерите за балетни аксесоари, които спечелиха солисти на горнооряховската школа.

Радостта на децата не може да се опише, още повече, че за някои това беше дебют на голямо състезание. Малките грации – Белослава Божанкова, Ива Зеленкова, Ивана Кабакчиева, Елина Йонова и Светослава Неделчева тази година за първи път се борят с конкуренти от цялата страна. Мартина Янкова, Паулина Паунова, Лора Петрова, Радена Гасерова и Деа Щаракова вече са с повече опит, но имаха твърде малко възможности за редовни репетиции в последните месеци. Да не пропуснем и Никола – единственият кавалер в Школата, на който много се разчита точно в характерните танци.

Във възрастовата група след 8 клас балетистите от школи като „Грация” се състезават наравно с възпитаниците на националните танцови училища. И фактът, че Радена и Деа спечелиха второ място с дуета „Не поглеждай назад” – авторски танц на Боряна Сечанска, поставен специално за „Грация”, е голямо признание за тях и педагога им. Второ място спечелиха и най-малките в групата до 7 години, като за тях това е първа изява на такава сцена. Новият валс, в който танцуват и Ния, Никол и Цвети от Велико Търново, спечели първо място на Балканската спартакиада и второ място в Димитровград.

Това всъщност са само част от спечелените отличия, като няма да изреждаме всички, защото в крайна сметка не остана ненаградено изпълнение на „Грация” на тези два конкурса, а школата се представи с общо над 30 танца. И като се изключи поставения от Боряна Сечанова танц, всички други са дело на балетния педагог и основател на „Грация” Соня Георгиева.

Всички мои деца знаят, че се гордея с тях и първо на тях благодаря, че сме заедно дори и след две толкова трудни години. Благодаря и на родителите им, които ни подкрепят, осигуряват логистика, костюми и най-вече отделят време. Благодаря на Общината, „Захарни заводи”, ОУ „Иван Вазов”, където снимахме за онлайн конкурса. От свое име желая на всички весели празници и успешна нова година. А заедно с всички грации пожелаваме 2022 прекрасни неща да ви се случат през новата година. Нека да е грациозна и изпълнена с красота. И нека най-вече да е здрава и всички да се върнем към нормалния си ритъм на живот, казва от името на всички свои възпитаници Соня Георгиева. Нейните планове за новата година са доста сериозни. Бълетът се представя за последна година с тази хореография и догодина ще има пълно обновяване. Ако наистина се приключи с локдауните, цялата Школа ще подготви балетен спектакъл по любима приказка и завръщането на сцената наистина ще е впечатляващо.


Ключови думи
Балетна школа "Грация" Соня Георгиева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати