Сряда, 16 Мар 2022
            
Горна Оряховица Светски

Гергана Тодорова представи новата си книга и даде идея за литературен клуб в Горна Оряховица

  14.12.2021 08:22
Гергана Тодорова представи новата си книга и даде идея за литературен клуб в Горна Оряховица

Само до преди две години не бях мислила, че мога да пиша и да издавам книги. Днес имам смелостта да ви предложа да направим общност, да ви насърча да създадем литературен клуб и да общуваме, защото няма по-силна емоция от обмяната на мисли и идеи. Така Гергана Тодорова – жена, постигнала много в бизнеса, но потърсила и намерила себе си в литературата, психологията, хореографията и народните танци, езотериката, меценатството и благотворителността, изкуши горнооряховчани, пред които представи новата си книга, да опитат силата на думите и най-вече силата на общността.

Гергана Тодорова има успешен бизнес, който развива от началото на демокрацията. През 2005 г. тя дори получава номинация за бизнес дама на годината. През всичките тези близо 30 години е подкрепяла културни проекти, отделни творци, работила е благотворително за различни каузи. С нейна помощ са излизали книги, но в последните две години тя сама издава два сборника със стихове и есета. Първата й книга е „За какаото и кадифето”, а след това идва и „За хармонията и морето”. За тяхното представяне Гергана се озова в Горна Оряховица, но всъщност истинската причина е приятелството с една горнооряховчанка – Йорданка Кушева. Свързал ги Фейсбук - то пък и какво ли друго в днешно време може толкова бързо да покаже сходствата и несходствата в характерите. И двете са изкушени от поезията, и двете са зодия близнаци, от една кръвна група са (буквално и преносно) и с общите неща може да се продължи още. Съвсем не на последно място ги свързва емоционалността и искрящото чувство за хумор, без което всъщност едва ли може да има хубаво приятелство.

Домакин на литературната вечер беше кафето на „Прити спорт”, чиято елегантна атмосфера вече е избирана от Йорданка Кушева за представянето на нейните книги. С немного думи, но с внимание към всеки гост, със забавно намигване към живота и с много уважение към поезията двете дами създадоха атмосфера на съпричастност и споделеност. 15-годишната новоизгряваща музикална звезда Преслава Георгиева беше провокирана от Йорданка Кушева да запее акапелно песен, която за първи път представя пред публика. След което съвсем естествено дойде пожеланието към най-младите участници в срещата – сред които бяха синът на Йорданка Кушева – Преслав и зам. областният управител Габриела Шилкова: „Бъдете себе си, за да светите. Иначе ще бъдете затрупани от собствените си страхове”.

Някак между другото стана ясно, че писането при Гергана е оръжие в лична битка, която води с болест, доскоро смятана за смъртна присъда. За втори път тя влиза в цикъла химиотерапия – възстановяване - изследвания и очаквания. И казва, че е успяла да постигне завършеност и да живее с душата си във всяко едно нещо, което прави. Болестта ме научи, че аз съм си дар, че обичам всяка една своя клетка и имам цялото време за себе си. Не си задавам въпроси. Явно има нещо, което трябва да изчистя, след като тялото го иска. Дотогава ще бъда себе си, казва Гергана.

Споделянето и общуването е много важно и затова съм с вас. Ще се радвам, ако можем да правим подобни срещи на два-три месеца. Сигурна съм, че мои приятели – творци с удоволствие ще споделят с вас своите търсения, предложи Гергана. Така се роди и идеята за арт-вечери, а защо не и за създаване на литературен клуб в Горна Оряховица.

Родени сме да бъдем различни, но да се уважаваме и да споделяме не само общите неща, но и различията си. А изкуството и в частност поезията е най-близкият път за разбирането ни един за друг, допълва идеята Йорданка Кушева.

В крайна сметка вечерта, посветена на втората книга на Гергана Тодорова, завърши с опашка за автографи и с пожелание за нова среща, вдъхновена от празниците на виното и любовта.


Ключови думи
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати