Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Икономика

НАП отчита нов рекорден ръст на приходите

  08.12.2021 14:55
НАП отчита нов рекорден ръст на приходите

Над 25,7 млрд. лева са приходите, постъпили в НАП от началото на годината до края на ноември. Това са с почти 3,7 млрд. лв. повече спрямо същия период на 2020 г., сочат данните на приходната агенция. Постъпленията за област Велико Търново са  351 млн. лева. Това са с 26,6 млн. лв. повече спрямо същия период на 2020 г. 

Общо данъчните приходи в областта от януари до 30 ноември възлизат на над 163 млн. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 63 млн. лв., над 34 млн. лв. е корпоративния данък. Размерът на  осигурителните вноски  надвишава 188 млн. лв. в това число над 112 млн. лв. са за държавно обществено осигуряване, 50 млн. лв. – за здравноосигурителни вноски и 26 млн. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване. 

Най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 47 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски.        Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 18 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто спрямо същия период на миналата година, допълват от ТД на НАП.

„Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни  големите данъчни рискове и единното прилагане на закона“, каза по повод рекордните приходи изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.


Ключови думи
приходи НАП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати