Вторник, 27 Сеп 2022
            
Други

НАП напомня с писма на търгуващи в интернет да декларират доходите

  14.04.2022 13:24
НАП напомня с писма на търгуващи в интернет да декларират доходите

НАП започва да изпраща имейли до физическите лица, извършващи продажби в интернет, като им напомня, че трябва да декларират и платят данъка върху  доходите от тази дейност. 

Приходната агенция разполага с информация за получените от физическите лица суми от наложен платеж през 2021 г., подадени от пощенските оператори (куриерските фирми). Тези суми са отразени в предварително попълнените годишни данъчни декларации, които са достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис в Портала за електронни услуги на приходната агенция, напомнят от НАП.

До този момент много от лицата вече са декларирали своите доходи от онлайн продажби. Тези, които не са го направили, ще получат напомнителни писма от приходната агенция. В случай, че търгуващите онлайн не подадат данъчните си декларации, подлежат на санкции и последващи контролни действия от страна на НАП.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо потребителите да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това е необходимо, съветват от НАП. В случай че данъкоплатците установят вписани суми, които са получили от продажба на лична вещ или при връщане на стока, то те могат да ги изтрият, след което да подадат декларацията. За получените доходи от продажба на вещи за лично ползване и такива, които не са купени с цел след това да бъдат препродадени, гражданите не дължат данък и няма нужда да декларират получените суми, уточняват още от приходната агенция.

Физическите лица, които извършват търговска дейност в интернет с цел печалба, независимо, че не са регистрирани като търговци по смисъла на Търговския закон, са длъжни да декларират доходите си от продажби в  Приложение № 2 от годишната данъчна декларация по чл.50 от ЗДДФЛ, напомнят още от НАП.

В случаите, в които физическото лице получава доходи от друга стопанска дейност в качеството си на земеделски стопанин, който не е избрал реда за облагане като едноличен търговец, свободна професия или занаятчийска дейност чрез продажби в интернет с наложен платеж, получените суми се декларират в Приложение № 3. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от физическото лице стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение № 5. Срокът за подаване на годишните данъчни декларации за 2021 г. за тези физически лица изтича на 3 май 2022 г.

Повече информация за това кои доходи от търговия в Интернет се облагат може да разберете от видеото в канала на НАП в YouTube и в рубриката „Облагане на продажби в интернет“  в  сайта на приходната агенция.


Ключови думи
НАП продажби в интернет
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати