Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Три дами превръщат ритуалната зала на Родилното в Горна Оряховица в място от приказките

  02.12.2021 13:27
Три дами превръщат ритуалната зала на Родилното в Горна Оряховица в място от приказките

Невена и Евгения Лефтерови са от Лясковец, а Нина Ковачева е от Русе. Общата им пресечна точка е факултетът по Изобразително изкуство на ВТУ, но иначе ги събрала Варна. Сега Невена и Нина живеят в старата столица, а Евгения в Лясковец. И работят по проект за преобразяване на ритуалната зала на Родилното отделение в Горна Оряховица. Мястото, откъдето започва новият живот, се превръща в приказна история, разказана с четките и боите на трите млади жени.

И трите са завършили ВТУ, но по различно време и с различни специалности. Невена е учила стенопис, Евгения – графика, а Нина – живопис. Запознали се на изложение за ръчно правени бижута, защото и трите се занимавали с това след Университета. Заедно са от 2016 г., но ги свързва една друга страст – уличното изкуство. Събрали се в този формат за участие в може би първия фестивал за триизмерно улично изкуство във Варна. Невена била запалена още като студентка, а години по-късно животът се стекъл така, че това вече е основното й занимание, както и на другите две части от творческо трио GIART.

Вече пет години животът им е свързан с това ново за България, но доста популярно по света изкуство. През лятото пътуват из цялата страна и рисуват стенописи – и външни, и вътрешни. През зимата са в ателиетата и рисуват картини или подготвят новите си летни проекти.

Преди пандемията пътували много и в чужбина за фестивали на уличната живопис. Били са в Холандия, Франция, Италия, Сърбия и т. н. Точно преди ковид да затвори света пътували за САЩ, за да се учат при един от най-големите майстори на стрийт арта по негова покана. Връщат се на 1 март и само след по-малко от две седмици кризата пресича масовите пътувания. Две години по-късно като че ли артживотът е на път отново да се отвори и трите българки са в очакване на нови фестивали и пътувания. Засега обаче не смеят да правят големи планове за чужбина и се концентрират върху работата, която имат в България.

А уличното изкуство става все по-популярно и у нас. Все повече хора осъзнават как с майсторството на художника една сляпа стена може да се превърне в картина и тотално да се промени цялата страда и уличния пейзаж. Стенописите добавят това, което архитектурата не е успяла. Стената придобива съвсем нов облик и заживява като че ли отделен живот. Понякога трите художнички имат пълна свобода да запълнят един гол калкан със свой проект. Друг път възложителят има някаква идея, която те трябва да пресъздадат с картини. Особеното при триизмерното изкуство е и това, че е интерактивно. То позволява на човек не просто да се снима на фона, а да стане участник в самото изкуство.

Едно от първите и любими произведения за трите дами е стената на „Хипстър” на Самоводската чаршия. Получило се нещо като виртуално продължение на самата чаршия и на бара с хора, нарисувани върху стената, които сякаш общуват с хората, седнали на масичките отпред.

Във Велико Търново са работили много – на „Поборническа”, на „Гурко”,

направили са портрета на Георги Живков на Спортното училище, което вече носи името на големия политик от началото на миналия век.

И докато разгръщат таланта и темперамента си по слепите градски стени, Невена, Евгения и Нина стигнали до необходимостта да имат и някаква собствена кауза, да направят нещо, което да дарят на хората. Избрали залата на Родилното отделение в Горна Оряховица, която решили да обновят. Тук са раждани двете деца на Нина и тя има снимки на фона на стария фототапет. Идеята на момичетата е най-щастливият миг в живота на много семейства да започва от място, което да отваря очите им за красотата и изкуството. Като че ли покрай тази пандемия забравихме за красивото, забравихме как да се радваме на малките неща в живота. Опитваме се да внесем тази щипка радост и красота точно тук, където започва новият живот. Затова и стенописът ни показва пътя на новата душа, споделят художничките.

Само за дни, след като споделили идеята си, дарители – предимно майки, които са раждали в Горнооряховската болница, дарили средства за ремонта. Купили бои и първо пребоядисали старата ламперия в бяло. В момента работят по стенописа, а същевременно са поръчали нов диван и столове, ще подменят и подовата настилка, за да може следващата седмица залата да бъде открита в тотално нова визия.

След като завършат своя собствен проект, трите ще продължат обичайната работа в ателиетата, все повече избистряйки идеята за своя обща изложба, която обещават, че ще е запомняща се.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
GIART Невена и Евгения Лефтерови Нина Ковачева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати