Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Старопрестолната гимназия по икономика ще носи името на д-р Петър Аладжов

  30.11.2021 16:12
Старопрестолната гимназия по икономика ще носи името на д-р Петър Аладжов

Педагогическият съвет на Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново днес единодушно прие училището да носи името на д-р Петър Аладжов. Предложението беше внесено преди около месец от президента на Ротари клуб – Велико Търново Венелин Иванов. На  директорката на гимназията Виолета Йосифова беше връчено в писмен вид основанието за инициатива, както и подписка от знакови личности и видни общественици от старата столица, които я подкрепят.

Днес в заседанието на съвета, което се проведе смесено – онлайн и присъствено,  освен представителите на РКВТсе включии видният историк и общественик проф. Пламен Павлов. Той припомни някои от основните заслуги на великотърновеца Петър Аладжов - блестящ банкер и финансист, ръководител на международна търговски компания, върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарител и благодеятел, почетен гражданин на Велико Търново. Д-р Петър Аладжов е пример за възрожденски плам в делата си и в същото време за модерност и напредничава мисъл, подчерта проф. Павлов.

Венелин Иванов припомни, че д-р Петър Аладжов е възпитаник на един от първите випуски на гимназията. Неговият работохолизъм и новаторство го издигат шеметно в кариерата му на банкер и икономист на международно ниво.

През 1938 година д-р Петър Аладжов става и един от основателите на Ротари клуб – Велико Търново, който е един от първите в страната.

Ротарианците и проф. Павлов припомниха и факта, че като върховен комисар на военновременното стопанство по време на Втората световна война, през 1943 г. Петър Аладжов е човекът, благодарение на когото в България няма нито един случай на гладна смърт.

 Той е един от щедрите дарители във Велико Търново, а дъщеря му Теофана фон Заксенот години организира хуманитарни акции в помощ на България и региона. През 2002 г. на д-р Аладжов е присъдено званието „Почетен гражданин на Велико Търново”.

В поодписката, подкрепяща идеята на ротарианците, се включиха кметът Даниел Панов, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, изтъкнати преподаватели от ВТУ , директорите на водещи културни институции, икономисти, лекари, юристи, бизнесмени, архитекти, финансисти и др.

Днес пред преподавателите и ръководството на гимназията Станислав Стоянов от Ротари клуб подчерта, че новите табели, бланки и реквизити на училището ще бъдат изработени безвъзмездно.

Педагозите от Старопрестолната гимназия по икономика в своите изказвания по време на заседанието изказаха своето задоволство, че престижното училище ще носи името на такава видна личност. Те отбелязаха факта, че един ученик на гимназията, какъвто е Венелин Иванов, предлага друг бивш възпитаник – Петър Аладжов, да стане неин  патрон и това е признак на приемственост и признание към делата на предците ни.

В личен разговор с ръководството на училището своята радост от предложението е изразила преди няколко дена и Теофана фон Заксен, която е уверила, че ще се включва в бъдещи съвместни проекти за неговото развитие.

Предстои предложението да бъде внесено в Министерството на образованието и след преминаване на административните процедури, гимназията официално да бъде именувана на д-р Аладжов.


Ключови думи
гимназия по икономика д-р петър Аладжов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати