Събота, 29 Яну 2022
            
Велико Търново Други

Предлагат Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново да носи името на д-р Петър Аладжов

  29.10.2021 13:04
Предлагат Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново да носи името на д-р Петър Аладжов

Старопрестолната професионална гимназия по икономика във Велико Търново да носи името на д-р Петър Аладжов. Това предложение беше внесено днес пред ръководството и педагогическия съвет на учебното заведение от президента на Ротари клуб – Велико Търново Венелин Иванов. Той и представители на клуба се срещнаха с директорката на гимназията Виолета Йосифова, за да й връчат в писмен вид основанието за своята инициатива, както и подписка от знакови личности и видни общественици от старата столица, които ги подкрепят. 

Великотърновецът д-р Петър Аладжов е възпитаник на един от първите випуски на гимназията, блестящ банкер и финансист, ръководител на международна търговски компания, върховен комисар на Комисариата на военновременното стопанство, дарител и благодеятел, почетен гражданин на Велико Търново.

Смятаме, че този епохален финансист и икономист, благодетел и държавник, е достоен Вашето училище да носи неговото име, пише в предложението на ротарианците.

Петър Аладжов е роден във Велико Търново на 25 септември 1908 г. Той е възпитаник на Търговската гимназия в старата столица и още като ученик е стажант в градския клон на Българска търговска банка. Завършил е Търговската академия в Прага, Чехия. Проявил се и тук като отличен организатор, запален турист и патриот, Аладжов е избран за лидер на прочутата „Българска седянка“, която обединява близо 500 млади българи и се ползва с висок престиж. „Седянката“ е организатор на художествени и патриотични прояви, система за взаимопомощ, включително собствена студентска менза. След дипломирането си младият финансист е канен на работа в София и Берлин, но избира да се върне в клона на БТБ в родното Търново. На 26-годишна възраст е вече директор, а неговият работохолизъм и новаторство превръщат търновския клон в най-динамично развиващия се в страната. На 33 г. Аладжов е назначен за директор на централата в София. Специализира в Германия, Италия, Франция, Англия... Защитава докторат в Берлин, избран е за председател на Българо-германското търговско дружество.

През 1938 година д-р Петър Аладжов става и един от основателите на Ротари клуб – Велико Търново, който е един от първите в страната.

По време на Втората световна война, през 1943 г. Петър Аладжов поема Върховното комисарство на военновременното стопанство. Близо две години ръководи разпределението на храните, горивата, суровините, дневните дажби и т.н. Хвърля цялата си енергия за осигуряването на продоволствието на населението, включително във Вардарска Македония и Беломорието, при това в условията на все по-остри дефицити, при разрушителните бомбардировки на София и очертаващата се политическа катастрофа. Той е човекът, благодарение на когото в България няма нито един случай на гладна смърт.

Смяната на режима през 1944 година обаче не го подминава. През октомври д-р Аладжов е извикан „за справка“... Следват шест месеца на разпити и произвол в Централния софийски затвор, но дори и т. нар. „Народен“ съд оправдава бившия комисар.Министър-председателят Кимон Георгиев дори му възлага задачи, свързани с външната търговия и застрахователното дело. След национализацията на индустрията и банките през 1949 г. Аладжов със семейството си е изселен от София. Трудностите и лишенията не плашат бившия банкер и съпругата му Екатерина, които се заемат да организират селска производствена кооперация. Призован е от властите да помогне да се възстановят стопанските отношения с Германия. Издадена му е виза и му е обещано, че след подписване на договорите ще пуснат и семейството му. Нещата не се случват така. Чак след много време и перипетии при него в Мюнхен отива съпругата му Екатерина с децата им.

През 1957 г. българският банкер става президент на акционерното дружество БАФАГ. Години наред е съветник към правителството на Бавария. Участва дейно в живота на българската емиграция. Като експерт по икономика д-р Аладжов се ползва с признание в Западна Европа, САЩ, Япония, Ирак, Китай и др. На Световния форум по икономика през 1982 г.ерудираният българин заседава редом с Франсоа Митеран, Джералд Форд, Ричард Чейни и други световни лидери. Д-р Петър Аладжов се завръща за първи път в България в края на 1990г. по лична покана на президента Желев. Той е един от щедрите дарители на Регионалния историческия музей в старата столица, на когото предоставя своята нумизматична колекция, ценни документи, уникален печат на БРЦК, образци на старо оръжие. Един от спонсорите е на паметника на Стефан Стамболов, а дъщеря му Теофана (по линия на своя съпруг принцеса фон Заксен) организира хуманитарни акции в помощ на България и във Велико Търново. През 2002 г. на д-р Аладжов е присъдено званието „Почетен гражданин на Велико Търново”

Достигнал патриаршеска възраст, д-р Петър Аладжов си отива от този свят на 2 февруари 2004 г.

Тези факти от биографията на забележителния великотърновец са основание Старопрестолната гимназия по икономика да носи неговото име, пишат в предложението си ротарианците. Те представят и подписка за подкрепа. Зад каузата застават кметът на В. Търново Даниел Панов, председателят на ВТОбС Венцислав Спирдонов, изтъкнатите учени от ВТУ проф. Милко Палангурски и проф. Пламен Павлов, археологът проф. Хитко Вачев, директорите на великотърновския театър, на Регионалния исторически музей и на Регионалната библиотека Васил Вълчев, Иван Църов и Калина Иванова, нобеловият лауреат проф. Михаил Харалампиев,  икономисти, лекари, юристи, бизнесмени, архитекти, финансисти и др.

Ако предложението на РКВТ бъде прието, новите табели, бланки и реквизити на училището ще бъдат изработени безвъзмездно, обяви предприемачът Станислав Стоянов, който е паст президент на РКВТ и също присъства на връчването на предложението.

Идеята гимназията да носи името на д-р Аладжов приветства и неговата дъщеря Теофана фон Заксен, която с вълнение призна, че е горда баща й да стане патрон на престижното търновско училище.


Ключови думи
д-р Петър Аладжов Старопрестолна гимназия по икономика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати