Вторник, 17 Май 2022
            
Горна Оряховица Светски

Прокурорът Николай Илиев разпуска с риболов и лови трофейни сомове

  28.11.2021 06:37
Прокурорът Николай Илиев разпуска с риболов и лови трофейни сомове

Работата среща Николай Илиев с най-лошото в човешката природа и след 20 години в Прокуратурата той още не може да свикне с лъжата и злото у хората. Намерил е обаче начин да съхрани своята човещина и да открива красотата в живота. Прави го сред природата с въдица в ръка. Не само той, но и негови познати свидетелстват, че е не просто въдичар, а майстор, особено в риболова на сом.

Николай се е родил с името си, както казват старите хора – десетина дни след Никулден. Светията - покровител на рибарите е благосклонен към своя съименник и той посреща празника със собствен улов. Сам си лови рибата, сам си я чисти и сам си я приготвя. Не си пада по сложните рецепти. Признава, че обича сома по най-простия начин – изпържен.

Роден е в Горна Оряховица преди почти 53 години. Учил е в двете маркови за времето си училища в родния си град – Второ основно „Вичо Грънчаров” и ТЕТ „Ломоносов”. И понеже баща му е следователят Стоян Илиев, изборът на професия изглеждал предрешен. Нито той, нито брат му – адвокатът Росен Илиев, се колебали накъде да поемат след средното училище. И двамата завършват право, но след това тръгват в две различни посоки при практикуването му. И двамата остават в родния си град. Всичко, което ми е скъпо, е в Горна Оряховица и тук ми е лесно и удобно да живея, обяснява прокурорът Илиев.

Още като студент Николай започва работа в следствието като помощник-следовател. След завършването на университета сегашният апелативен прокурор Таня Недкова, която също е горнооряховчанка, го кани да се присъедини към Прокуратурата и той не се колебае. Исках да стана прокурор, защото исках да съм на страната на жертвите и на справедливостта, обяснява Николай. Започва в системата през 2001 г. От 2016 г. е зам. районен прокурор в Горна Оряховица, а след преструктурирането от 1 януари 2021 г. е зам. районен прокурор към Районна прокуратура – Велико Търново с месторабота в Териториалното отделение в Горна Оряховица.

След 20 години в професията, която го е сблъскала с някои от най-лошите страни на хората, продължава да вярва в човещината и в своята мисия. А мисията му е да помага на слабите хора и да наказва лошите. Така най-просто обяснява работата си, ако му се наложи. За толкова години – над 20, в системата, така и не можах да свикна с лъжата. А се опитват да ме лъжат всеки ден. Но като цяло съм удовлетворен от работата си. Радвам се, че предадох и на сина си желанието да е на страната на доброто. При него дори е по-силно, той е истински алтруист, казва Николай Илиев. Синът му Светослав продължава фамилната юридическа традиция, но е адвокат като чичо си. Той е моят най-добър приятел и затова и най-добър партньор в риболова. Водя го от съвсем малък, така че знае колкото мен, а може би и повече за рибарството, признава Николай.

Самият той има над 40 години стаж в риболова. Първата пръчка си я направил сам, като я отрязал в гората. Сега вече има всички такъми и се отнася почти професионално към своето многогодишно хоби.

Опитвал е всякакъв риболов, но напоследък малката му риболовна група се е специализирала в улов на сом. Любимото им място е на язовир „Йовковци” и нямат празен ден. Често хващат големи риби и ги пускат, наскоро пожалили един 22-килограмов красавец и го върнали в язовира. Имат и още по-голям екземпляр в трофейния списък – стигали са до 32-килограмова риба. Сомът се лови по-лесно от шарана, защото по-бързо се изморява и не е толкова борбен. Но също си има майсторство и красота в двубоя с такова голямо същество, обяснява Николай.

Сам си лови и стръвта за сома. Има си и правилните такъми – прътове, макари, корди, зумери и т.н. И много опит, трупан в годините с въдица в ръка. За мен това е начин да разтоваря напрежението. Почивам си, обграден от красотата на природата и свалям напрежението от работа, обяснява прокурорът. Но си признава, че и обича да яде риба, не само да я лови. Харесва всякакви риби и приготвени по различни начини, но собственоръчно уловените сомове предпочита пържени. Така ще направи и за предстоящия Никулден.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
прокурор Николай Илиев Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати