Събота, 21 Май 2022
            
Политика

И Корнелия Нинова хвърли оставка

  16.11.2021 13:24
И Корнелия Нинова хвърли оставка

Председателят на БСП Корнелия Нинова стана поредният партиен лидер, подал оставка след предсрочните парламентарни избори от 14 ноември. Самата Нинова определи резултата на водената от нея партия като катастрофален.

За това има много причини – и обективни, и субективни, посочи Нинова в извънредно обръщение, като направи изричното уточнение, че коментира в лично качество и без да ангажира с мнението си колективните органи на БСП.

Машинният вот затрудни наши избиратели, особено възрастните хора и особено при гласуване 2 в 1. Много хора се уплашиха от COVID кризата и не отидоха да гласуват. Но тези причини са извън нас. Субиктивните причини са много и ще ги коментираме вътре в партията, анализира Нинова.

Изцяло поемам отговорността, каза тя, и продължи: От вчера една група в БСП ми иска оставката. Тя не ме впечатлява – това са хора, които 5 г. го правят. Други хора звънят, пишат и казват, че подкрепят председателя занапред. Благодаря им. За мен не е изненада, че има и такива хора. Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебният кабинет чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави на пленум това искане, а публично, в качеството си говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е и, че членове на Инициативния комитет на Румен Радев и Илияна Йотова ми искат оставката. На тях предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите, не да инженерства в БСП. А Инициативният комитет да гледа балотажа, посъветва Корнелия Нинова.

Поемам цялата отговорност, вината е само моя, отново призна тя.

Мълчах, когато трябваше да казвам истината. Мълчах в името на това в партията да има единство, да няма разправии, караници. Това е моята вина и аз я поемам, като подавам оставка като председател на БСП. Причините за случилото се са заровени много далеко и много назад във времето. Всичко започна с реформата в БСП. Въвеждането на 3 мандата, ограниченията за народни представители лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция. Въвеждането на пряк избор на председател отне от задкулисието в БСП възможността да слагат сламен председател и да смятат, че той ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешната опозиция. 5 г. тази опозиция не спря. Вината за мълчанието обаче поемам аз, каза председателят на социалистите.

Според Корнелия Нинова у хората е останало впечатление, че вътре в БСП се карат, а грешката й е, че не е говорила за това.

Мислех, че, мълчейки, ще създам образ на единство. Не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП, за борба със зависимостите и за желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов – с обществени поръчки, с други неща. Работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре. Не хвърлям вина върху никого, само изнасям факти. Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Дори социолозите проумяха, че през тази кампания тази опозиция работи за „Продължаваме промяната“, допълни Корнелия Нинова.  

Тя цитира социолози, според които формацията на Кирил Петков и Асен Василев е отнела от БСП между 10 и 15%.

Сигурно има и други причини за това, което се случва. Ще ги оставим за по-нататъшен анализ, анонсира Нинова.

Корнелия Нинова посочи, че по-важен за БСП в момента е въпросът за съставяне на правителство. Затова Изпълнителното бюро на партията ще свика в събота заседание на Националния съвет, на което да се даде мандат за водене на преговори. Впрочем в БСП вече са получили обаждане от „Продължаваме промяната“ за среща, а поканата е приета.

Националният съвет на БСП трябва са свика и конгрес, вероятно през януари, който да утвърди оставката на Нинова. След това по устав един от настоящите зам.-председатели на партията трябва да организира и проведе пряк избор на следващ председател.

До констатиране на оставката й от конгреса, Корнелия Нинова остава начело на БСП.

 


Ключови думи
Корнелия Нинова оставка
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати