Вторник, 15 Фев 2022
            
Избори 14 ноември 2021

Христо Иванов подаде оставка като лидер на „ДА България“

  15.11.2021 15:24
Христо Иванов подаде оставка като лидер на „ДА България“

Председателят на „ДА България“ Христо Иванов и членовете на Изпълнителния съвет на партията  подадоха оставка. Това стана още преди Централната избирателна комисия да обяви окончателните данни и разпределението на мандатите в 47-то Народно събрание. Причината за решението, по думите на Иванов, са незадоволителните резултати на „ДА България“ и партньорите й в коалицията „Демократична България“, която при 76% обработени протоколи получава 113 381 гласа, или 5.92% от вота на избирателя.

На проведения Изпълнителен съвет на партията всички са се съгласили, че отстъплението в резултата в сравнение с предишните избори през април и през юли е сериозно.

Това е знак от поддръжниците ни и от членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието към нас. Причините са много и различни, сподели Христо Иванов, който бе водач на листата на „Демократична България“ във Велико Търново. Иванов избра да се кандидатира от Велико Търново заради водача на листата Делян Пеевски. Резултатите на двете политически формации (при 72.62% обработени протоколи) са 5.12% за ДБ и 7.18% за ДПС.

Утре ще бъде свикан върховният партиен орган на „ДА България“ – Националният съвет, на който ще бъдат предложени няколко решения. Първото е насрочване на национална конференция, която да избере ново ръководство. Христо Иванов ще предложи преди нея обаче да бъде проведена поредица от вътрешнопартийни дискусии, на които да бъдат обсъдени теми като накъде се развива партията, как си представя бъдещето си...

Оставките – моята и на колегите от Изпълнителния съвет, са предпоставка за откровена дискусия с назоваване на проблемите, но и с търсене на решения и поемане на отговорност. Защото ние носим отговорност и към обществото и каузите, които сме поели, категоричен е Христо Иванов. Продължавам да смятам, че освен „ДА България“ и „Демократична България“, няма кой друг да се бори за тези каузи, коментира още Иванов.

На партийния форум ще бъде предложено също още отсега да бъде даден мандат на бъдещата парламентарна група в частта й, излъчена от „ДА България“, за подкрепа на правителство с мандата на „Продължаваме промяната“.

Не можем да позволим нашите вътрешнопартийни процеси да се отразят нито на коалицията „Демократична България“, в която продължаваме да вярваме и която продължаваме да подкрепяме, нито на перспективите за излъчване на едно бъдещо управление, заяви Христо Иванов.

И аз, и колегите от Изпълнителния съвет ще продължим да действаме като ръководство на партията в оставка до избор на ново. Партията ни няма да остане без оперативно представителство. Аз нося отговорността за този лош резултат, той изисква сериозно преосмисляне на курса. „Демократична България“ е коалиция, в която инвестирахме всички заедно с колегите от "Зелено движение" и „Демократи за силна България“. Да, сигурно разочаровахме избирателя, но никой в момента не си поставя амбицията да осъществява трайно и последователно политическо представителство на демократичната общност. Затова апелът ми е да пазим това, призова Христо Иванов, и благодари на колегите си от Председателския съвет на коалицията и на всички, които по един или друг начин са подкрепили „Демократична България“ на изборите.

Най-голям дял от отговорността се пада на мен, затова подавам оставка. Моите колеги работиха и работят всеотдайно. Този труд и „Демократична България“ не може просто така да бъдат изхвърлени, каза още Христо Иванов в очакване на тежките решения, които предстои да вземе ръководената от него партия.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Христо Иванов Да България
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати