Събота, 12 Фев 2022
            
Горна Оряховица Други

Драганово и Първомайци категорично не дават да тестват децата им, най-много съгласни има сред родителите на Трето основно в Горна Оряховица

  09.11.2021 15:05
Драганово и Първомайци категорично не дават да тестват децата им, най-много съгласни има сред родителите на Трето основно в Горна Оряховица

Материал за интересен анализ дава бърза анкета между директорите на училищата в Горна Оряховица за събраните декларации със съгласие за тестване на малките ученици. Разликите са огромни, както между отделните селища, така и между градските училища. И очевидно различията не идват само от етнически, образователни и културни фактори.

Първото предположение е, че малцинствата отхвърлят идеята за тестване на децата. Това е така в Калтинец и Драганово, но не съвсем в Поликраище и Върбица. Много по-силно от ромската общност в Калтинец тестването се отхвърля в Първомайци и не среща голяма подкрепа в Долна Оряховица. Така че разминаването минава по друга линия, а не по етническа. Факт е обаче, че общностите, особено сред малцинствата, са много единни и се взема едно решение за цялата група, дори и първоначално да има разминавания вътре в нея. Вероятно съществена роля имат учителите. Ако те са мотивирани, успяват да убедят достатъчно родители. Така смята един от директорите, стъпвайки на наблюденията си върху различната подкрепа за връщането в клас в своето училище. Там където има учителска съпротива и родителската подкрепа е по-малко, обяснява директорът.

Връщането на малките ученици от 1 до 4 клас в училище в момента е обвързано със съгласието на родителите децата им да бъдат тествани два пъти седмично за COVID. Семействата бяха обработвани доста време, докато в крайна сметка изтече и последният срок, в който трябваше да обявят своето решение. В София и още 12 области децата се връщат в клас още утре. В столицата доста масово – почти всички паралелки от 1 до 4 клас, в страната доста по-слабо. Във Великотърновска област това няма да стане, защото още не са доставени тестовете. Но на този етап готовност да са отново в училище имат около половината паралелки. За да започне да учи един клас присъствено, родителите на поне 50% от децата трябва да са декларирали съгласие то да бъде тествано.

Най-голям процент съгласие има сред родителите на децата в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Горна Оряховица. Появят ли се тестовете, почти всички паралелки от 1 до 4 клас отново ще учат присъствено. До днес над 70% от всички родители са дали одобрението си. В 7 от осемте паралелки са минати нужните 50% и те със сигурност се връщат на училище. В осмата са на 30% и вероятно до няколко дни и тя ще мине половината от нужното одобрение. Има паралелки с над 90% съгласие на родителите, в училището има и ваксинирани деца, има и преболедували. Подготвени сме добре, дойдат ли тестовете, бързо ще се върнем към обичайния ритъм, смята директорът Маргарита Атанасова.

На другия полюс са Първомайци и Драганово, където няма нито една декларация със съгласие на родител. За Драганово не е учудващо, тъй като там общността е много силна и капсулирана и след като е взето решение да не се дават децата за експерименти, няма как отделни родители да се отклонят от директивата. Опитахме се да ги убедим и с помощта на медиатора направихме много срещи. Имаше такива, които бяха съгласни, но в крайна сметка и те оттеглиха подкрепата си под заплахата да бъдат отлъчени от общността. Хубавото, което успяхме да направим, е че оборудвахме с техника всички, които нямаха, и онлайн часовете се посещават на повече от 90%. Работим да обхванем и малкото, които не са обхванати в ОРЕС, коментира директорът на ОУ „Св. Климент Охридски” Грета Новакова.

Какво общност е създадена в Първомайци е чудно. Определено не е на етнически принцип, но там идеята за тестване и връщане в училище е отхвърлена тотално. Така че четирите паралелки от 1 до 4 клас на ОУ „Елин пелин” си продължават в онлайн обучение.

Няма да има връщане в клас и в ОУ „Отец Паисий” в Писарево. Там децата от 1 до 4 клас са всичко на всичко 10, а техните родители не желаят да бъдат тествани.

В Писарево поне учителите и персоналът са обявили готовност да бъдат тествани. Докато във Върбица проблемът ще бъде не толкова с децата, колкото с учителите. Там има съгласия от родителите и двете паралелки с малки ученици на ОУ „Васил Левски” могат да се върнат в училище. Във Върбица има общо 24 деца от 1 до 4 клас в две смесени паралелки. Над 65% от родителите са заявили съгласието си за тестване. И това е без агитация. Преди десетина дни съгласните бяха много по-малко, но постепенно сами си промениха мнението, казва директорът Йордан Йорданов. Неговото притеснение е кой ще тества децата. Единственият ваксиниран в училище е самият директор. Другите му колеги нямат желание за ваксина, а нямат твърде желание и да се тестват. Но пък ако не го направят, ще могат да работят само онлайн.

Поликраище е другото село с ученици най-вече от малцинствата. В ОУ „Св. св. Кирил и Методий” поне са успели да убедят родителите на първокласниците да ги върнат в училище пък и с цената на тестване. За паралелката в 1 клас вече има над 55% родителско съгласие. За останалите три паралелки обаче утвърждението от родителите е около 10-11%.

В ОУ „Св. Паисий Хилендарски” на Гарата също няма да има присъствено обучение. Общото ниво на одобрение сред родителите за тестовете е близо 17%. Ромската общност в Калтинец е категорично против децата им да бъдат тествани независимо дали е щадящо, или не. Въпросът въобще не подлежи на коментар, колкото и медиатори да се опитват да обясняват ползите от връщате в училище.

Тестването не среща одобрение и в Долна Оряховица. В тамошното ОУ „Св. св. Кирил и Методий” готовност да се върне в училище има само първият клас. Сред родителите на първокласниците подкрепата за присъствено обучение е 80%, та от 10 деца 8 ще се учат на чиновете си, останалите онлайн. Сред родителите на децата от останалите три паралелки от 2 до 4 клас подкрепата е около 30%.

Сред градските училища отличниците са, както вече казахме, в Трето основно, където ще има масово връщане в клас.

В ОУ „Иван Вазов” тестовете са одобрени вече от 2/3 от родителите и от 12 паралелки от 1 до 4 клас 8 могат да се върнат в училище. В някои подкрепата е много висока и почти всички деца ще учат присъствено. Създадена е организация сред учителите и непедагогическия персонал за самото тестване. Половината учители са заявили желание да се включат, както и много родители ще станат доброволци при тестването. Малко сме като преди старт, има вълнение и още неясноти, но се надявам, че всичко ще мине гладко, смята директорът Иван Момъков.

В СУ „Вичо Грънчаров” 4 от осемте паралелки в началния курс са минали бариерата от 50% родителско съгласие. Още една е близо и докато дойдат тестовете, може би и тя ще се върне към присъствено обучение. Учителите, които не са ваксинирани, ще се тестват. Напълно сме готови, чакаме само тестовете, смята директорът Нели Атанасова.

Над 50% от най-малките ученици в най-голямото училище в общината СУ „Георги Измирлиев” също ще могат да се върнат в красните си стаи. От 15 паралелки в началния етап 8 са готови за връщане. Интересното е, че родителите са стигнали до убеждението, че класовете не трябва да се делят и трябва или всички деца да са присъствено, или всички онлайн. Така че паралелки с „да” имат одобрение почти на 100%. За другите още текат разговори и убеждавания. Иначе сме снабдени с каквито искате предпазни средства, с графици, планове, закупили сме тестове за учителите, които не са ваксинирани. Проиграли сме това, което ни очаква, което не означава, че няма да има изненади. Но с две думи готови сме, стига да дойдат тестовете и отново ще изпълним училището си с живот. В момента огромната сграда на Гимназията е подтискащо тиха, сподели директорът Криси Аврамова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
тестване ученици начален етап
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати