Понеделник, 16 Май 2022
            
Велико Търново Други

Дядо Григорий с плакет от Министерството на отбраната за принос към воинските ценности

  02.11.2021 11:03
Дядо Григорий с плакет от Министерството на отбраната за принос към воинските ценности

Министърът на отбраната Георги Панайотов отличи по повод Деня на народните будители български институции и общественици, дейци на културата и изкуството. За принос към воинските добродетели и ценности, възпитаването у военнослужещите и подрастващите на любов към Отечеството, стремеж към изпълнение на дълга и по повод празника, с почетен плакет на Министерството на отбраната и грамота бяха наградени Великотърновският митрополит Григорий, Свещеноиконом Серафим Янев - игумен на Кремиковския манастир, писателят и публицистът Калин Донков, Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, Националното училище за танцово изкуство в София и Формация Студио Балкантон.
 

„Денят на народните будители за мен е инвестиция в бъдещето, защото младите хора са бъдещите лидери на България. Те са хората, които ще вземат управленските решения за бъдещето на страната, за нашето добруване и нашия просперитет, за нашия мир и нашата свобода“, каза министър Георги Панайотов по време на тържествената церемония в Министерството на отбраната. Той подчерта, че Българската армия по време на най-новата българска история е била генератор и пазител на националните ценности. „Мисля, че сега, може би повече от всякога, България има нужда от хора като вас, от хора, които да показват пътя. Защото се опасявам, че в днешно време са се размили разграничителните линии между добро и лошо, между красиво и грозно, между истината и лъжата“, заяви министър Панайотов.

„Църковната история, гражданската история и историята на нашето воинство са амалгама, която нито режими, нито диктатури, нито каквито и да е прищевки на силните на деня са можели да разбият и разрушат. В това отношение доказваме, че имаме в създанието си една постоянна будителност, която особено се чувства в нашите въоръжени сили“, подчерта в словото си Великотърновският митрополит Григорий. Той пожела повече млади хора да влизат в редиците на Българската армия. Митрополит Григорий предаде благопожеланията на Негово светейшество Българския патриарх Неофит и Светия синод. „Бъдете уверени, че всичко онова, що правите за доброто на отечеството е забелязано и подкрепено с нашите молитви“, подчерта Митрополит Григорий.

Всички отличени получиха плакет на Министерството на отбраната, разработен специално за Деня на народните будители. На него са изобразени кръстосани меч и перо. Те символизират светлото дело на всички народни будители, които с оръжие и перо, в миналото и в съвремието, водят българите към просвета, към свобода, към култура, вдъхновение и творчески успехи. Наградените благодариха за полученото признание и подчертаха ролята на Българската армия като будител и стожер на българските ценности.

Негово Високопреосвещенство Великотърновският Митрополит Григорий e ресорно отговарящ за Въоръжените сили и Българската армия в Светия Синод на Българската православна църква.

Завършва Софийската семинария и Духовната академия в София, с богословска специализация в Нюшателския университет, а по-късно и в институтите в Босей и Женева, Швейцария. Специализира и в Лондон, Бирмингам, Кентърбъри и Оксфорд, Англия. През 1990 г. е ректор на възстановената Пловдивска духовна семинария, а по-късно е назначен за ректор на Софийската семинария. На 6 март 1994 г. е канонически утвърден за Великотърновски митрополит.

За огромен принос в развитие и съхраняване на духовните ценности във Великотърновската епархия, Негово Високопреосвещенство е обявен за Почетен гражданин на Велико Търново, на общините в Трявна, Свищов и Севлиево./ сн. МО


Ключови думи
митрополит Григорий Георги Панайотов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати