Понеделник, 03 Oct 2022
            
Общество Свищов

Храм, съграден от дарители, бе осветен в Свищов

  25.08.2021 09:42
Храм, съграден от дарители, бе осветен в Свищов

Тържествено освещаване на новия храм „Св. мъченик Луп от Нове“ отслужи Негово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий, заедно с архиерейският наместник на Свищовска духовна околия Руслан Личев и свищовски свещеници. Храмът се намира в новия гробищен парк на Свищов. Идеята за изграждането му е възникнала преди години, когато е започнало проучването на светеца.  

Преди няколко години, при археологически разкопки на римския град Нове, в олтара на римска църква полски археолози откриха саркофаг с гравирано на него име Лупус. Това според тях е категорично свидетелство, че артефакът е част от мартириум, където са били мощите на Св. Мъченик Луп – слугата на Св. Димитър Солунски. Свети Луп е бил епископ и той е бил този, който е потопил   дяконския орар (препаска, която носят само дяконите) на Св. Димитър и своя пръстен в мъченическата му кръв и с тях е извършил редица чудеса. Това е станало причина той да бъде преследван и убит.

Строежа на храм „Св. мъченик Луп от Нове“  започна преди две години по инициатива на Великотърновския митрополит Григорий и архиерейския наместник Руслан Личев. Строителството стана възможно изцяло от дарения, по думите на Руслан Личев, който казва, че размерите на храма не са грандиозни, но важното е, че Свищов вече ще има едно духовно кътче, което да прослави свети Луп като покровител на града.

На тържественото освещаване присъства и кметът на община Свищов д-р Генчо Генчев, който изказа  благодарности за реализираната инициатива на Великотърновския митрополит Григорий и архиерейския наместник Руслан Личев.


Ключови думи
Св. мъченик Луп от Нове Руслан Личев митрополит Григорий
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати