Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Актуализират цените на таксиметровите услуги в Горнооряховско

  25.10.2021 15:08
Актуализират цените на таксиметровите услуги в Горнооряховско

Да бъдат ли актуализирани цените за таксиметров превоз на пътници на територията на общината ще обсъжда Общинският съвет в Горна Оряховица на предстоящото си редовно заседание в четвъртък. Според Закона за автомобилните превози и Наредба 34 за таксиметров превоз на пътници, в срок до 31 октомври местните парламенти определят минимални и максимални тарифи за следващата година.

В Община Горна Оряховица е постъпила молба от управители на таксиметрови фирми за промяна в цените. Превозвачите искат вместо досегашните 0,75 лв./ км минимална дневна и 1 лв./ км максимална дневна и 0,85 лв./ км минимална нощна и 1,20 лв./ км максимална нощна, цените да станат съответно 0,95 лв./ км и 1, 45 лв./ км денем и 1, 05 лв./ км и 1, 65 лв./ км нощем. Всички посочени цени са с включен ДДС.  

Ако минималните тарифи бъдат променени, ще можем да правим поетапни промени, без да се стига до стресови ситуации, казват таксиметровите превозвачи. И дават примери, с които мотивират искането си: преди 2 г. горивата са се търгували между 0, 60 лв. до 1, 80 лв. за килограм и литър, докато сега са от 1, 30 лв. до 2, 60 лв. Преди 2 г. ремонт на най-проста ходова част е струвала от 100 до 150 лв., докато днес цената е двойна.

Непрекъснато покачващите се цени на стоките от първа необходимост, нерегламентираният превоз и не на последно място работата на шофьорите в ситуация на пандемия също са посочени като обосновка в молбата, подписана от „Омега ВТ 2017“ ЕООД, ЕТ „Тод Дън“, „Стефани 33“ ЕООД, ЕТ „Марлен – Ваня Петрова“ и ЕТ „МИК – Илиян Кръстев“.  

След постъпването на молбата, е проведена среща между таксиметровите превозвачи и представители на общинската администрация. Присъстват също председателят на Общинския съвет Даниел Костадинов и председателят на Постоянната комисия по местно самоуправление, нормативна уредба и транспорт към ОбС инж. Георги Рачев. Постигнато е единодушие за актуализация на тарифите, които не са променяни от 2014 г., но увеличението да е с по-малко от предлаганото от превозвачите.

В резултат на сесията в четвъртък влиза предложение за 0, 85 лв./ км минимална и 1, 20 лв./ км максимална дневна цена и 0, 95 лв./ км и 1, 40 лв./ км нощна.  

Тарифите за таксиметров превоз влизат и в Общинския съвет в Лясковец, също в четвъртък. Там не са постъпвали предложения от превозвачи за промяна. Така и през 2022 г. километър пробег на територията на общината ще струва най-малко 0, 75 лв. денем и 0, 85 лв. нощем и най-много 1, 30 лв. през деня и 1, 40 лв. през нощта.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
таксиметров превоз Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати