Събота, 21 Май 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Йоан Стефанов спечели злато за „Локомотив” от Държавното по бокс за юноши

  22.10.2021 14:08
Йоан Стефанов спечели злато за „Локомотив” от Държавното по бокс за юноши

Състезателят на Боксов клуб „Локомотив” – Горна Оряховица спечели шампионската титла в кат. 48 кг от Държавното лично-отборно първенство за юноши. Това е втора титла за 16-годишния Йоан, който е печелил златото и от Ученическото първенство по бокс.

Още два бронзови медала за „Локомотив” добавиха и Мартин Цвятков и Димитър Брусев в кат. 60 и до 80 кг.

127 млади боксьори от 37 клуба участваха в първенството, домакин на което беше спортна зала „Никола Петров”. Заради мерките срещу коронавируса феновете на бокса нямаха възможност да гледат битките на ринга в залата, но имаше пряко предаване в YouTube канала на Федерацията по бокс. Жалко, че горнооряховчани не можаха да видят израстването на нашето момче, което демонстрира умен и технически правилен бокс. Най-много съм доволен, че изградихме тактика, която той следваше и спечели защото мислеше и слушаше съветите на ринга, коментира треньорът на „локомотивци” Захари Мутафчиев.

„Локомотив” участва с 6 състезатели в първенството. Повече се очакваше от Виктор Костов в кат. 66 кг, но той имаше лошият късмет да срещне бъдещият шампион още в първия кръг и отпадна рано.

Жребият беше на страната на Йоан и той започна направо във втория кръг, където победи с 3:0 съдийски гласа Кирчо Герасимов от Бургас. Финалът противопостави горнооряховчанина на техничния състезател на „Славия” Мартин Недялков. Съперникът на Йоан беше много добре подготвен и в първия рунд играта беше равностойна. В следващите два рунда обаче нашето момче изпълни точно тактиката ни и успя да пречупи противника си. Така дойде и победата с единодушно съдийско решение, коментира Захари Мутафчиев. Освен от победата съм много доволен от видимото израстване на Йоан, който дръпна много в последните месеци, каза още треньора.

Йоан е ученик в СУ „Вичо Грънчаров” и тренира бокс от 4 години. Според Мутафчиев, заедно с Диляна Петрова, Йоан е най-бързо развиващият се боксьор на клуба. Още четири момчета работят много здраво и след месец ще ги пуснем на Ученическото в Плевен. Надявам се поне част от тях да реализират добрия си потенциал, сподели треньорът.

В отборното първенство първото място е за „Локомотив” (Сф). Втори са боксьорите на ЦСКА, а трети остана отборът на БК „Русе”. Горнооряховските „локомотивци” са на девето място сред 37 отбора.


Ключови думи
бокс Захари Мутафчиев Йоан Стефанов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати