Вторник, 04 Oct 2022
            
Общество Свищов

СПГ „Алеко Константинов“ се включва в Световния ден на прехраната

  19.10.2021 10:40
СПГ „Алеко Константинов“ се включва в Световния ден на прехраната

Ученици от СПГ „Алеко Константинов“ – гр. Свищов  вдигнаха „зеления картон“, за да отбележат Световния ден на прехраната.  Инициативата е на Фондация „Българска месна традиция”, която през 2007 година стартира изследователски проект, насочен към изследване на практиките и предизвикателства пред Достъпа до добра храна в България.
В навечерието на Седмицата на достъпа до добра храна за 2021 година, от Свищовска професионална гимназия организираха две инициативи, едната от които осъществиха заедно със своите приятели от Центъра за обществена подкрепа – град Свищов и децата потребители на социалната услуга. Младите кулинари от училището, със съдействието на учениците от Ученическия съвет и социалните работници в Центъра,  организираха „Училищен мост между гимназията и Центъра за обществена подкрепа“  на тема: „Вдъхновението да учиш за храната“.
В обновената  готварска работилница на Центъра, учениците по забавен и достъпен начин  разкриха тайнствата на добрите и полезни храни, които ежедневно трябва да се консумират. Акцент поставиха върху есенните дарове характерни за нашите географски ширини. За да привлече вниманието на малчуганите, Вероника от 10 “б“ клас презентира есенните плодове облечена с пола под формата на тиква, изработена от моделиерите на СПГ „Алеко Константинов“ по учебна практика. С помощта на учениците и социалните работници от Центъра за обществена подкрепа Маги и Мария,  малките палавници приготвиха здравословни плодови шишчета.
В края на събитието всички опитаха шишчетата и приготвените от учениците здравословни десерти по специални рецепти предоставени от госпожа Таня Василева, учител по „Хигиена в храненето и стандарти в кетъринга“. Лакомствата бяха:  Ябълков сладкиш с карамел и аромат на канела; Джинджифилов кекс със сушени кайсии, стафиди, ябълки, орехи и мед; Мъфини с овесени ядки, червени боровинки, стафиди и бадемов тахан.
С цел да популяризират Световния ден на прехраната и достъпа до добра храна „зеления картон“ вдигнаха и учениците в работилницата по готварство в Гимназията.  Под наставничеството на инж. Анета Владимирова – старши учител практическо обучение,  младите ресторантьорите и готвачи се развихриха в кухнята и се проявиха като истински виртуози в кулинарното изкуство. Те приготвиха и презентираха ястия традиционни за българската кухня под мотото: „По-вкусно и здравословно от нашето няма“.
През предстоящата седмица инициативите на СПГ „Алеко Константинов“ за популяризиране на Световния ден на прехраната и достъпа до добра храна ще продължат.
 


Ключови думи
СПГ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати