Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Икономика

Даниел Панов: Нужни са спешни мерки и временен мораториум върху цената на тока

  19.10.2021 07:42
Даниел Панов: Нужни са спешни мерки и временен мораториум върху цената на тока

Страната ни да приложи опита на други европейски държави, за да гарантира обществения интерес и да се противопостави на галопиращите цени на електроенергията. За това призова кметът на Велико Търново и председател на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов пред служебния премиер Стефан Янев, представители на държавни институции, синдикати, Български енергиен холдинг, КЕВР и др.

„Българските общини са затруднени. Вече пристигат първите сметки и те са с два пъти по-високи. Колеги кметове се чудят какво да правят, да спират ли уличното осветление. Спешно се нуждаем от адекватна намеса на държавата, за да бъдат гарантирани разходите на общините за тока на детски градини и ясли, общински болници, публични и социални услуги. Трябват неотложни мерки и за да не бъдат засегнати гражданите от скока в цените на тока и природния газ“, коментира Даниел Панов.

Сред обсъжданите мерки са възможност за общините да участват на регулирания пазар на електроенергия, както и либерализиране на лицензионния режим. „Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да намери начин за замразяване цените на тока, както направи Франция. Нужни са координирани действия в няколко направления, коментира Панов.

Следва да бъдат намерени възможности държавата да разшири доставките на енергоносители в рамките на действащите двустранни споразумения. Успоредно с тези усилия в краткосрочен план следва да се намерят най-ефективните механизми за подкрепа на крайните потребители – граждани, публични институции и бизнес. Трябва да бъде намерен баланс, за да не бъдат блокирани други дейности, финансирани с бюджетни средства, подчерта Панов по време на срещата.


Ключови думи
Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати