Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Спорт

Валентин Савов от горнооряховския клуб „Моделист” е световен шампион в клас S9A с националния отбор на България

  08.10.2021 14:00
Валентин Савов от горнооряховския клуб „Моделист” е световен шампион в клас S9A с националния отбор на България

Валентин Савов от горнооряховския СК „Моделист” беше единствен представител на клубовете от региона на Световното първенство по ракетомоделизъм в Румъния. Ковид пандемията попречи на Ерика Йорданова от СК „Моделисти” - Велико Търново да вземе участие, както и на 2/3 от националния отбор на България, който не можа да пристигне в Бузау, Румъния.

Националният отбор на България се оказа критично малоброен, което предвещаваше и по-скромни резултати, но само с трима при сеньорите (мъже/жени) и четирима при юношите (юноши и девойки) България се представи достойно в тежкото състезание. При този малоброен състав се очертаваше тежко първенство с проблеми при намирането и връщането на моделите.

Световното първенство трябваше да се проведе през август 2020 г. но пандемията промени тези планове. Последва пренасяне за 2021 г., после още едно отлагане от август за октомври, но все пак се проведе. Участие взеха състезатели от 15 държави, главно от Европа плюс САЩ и Узбекистан.

В клас S4A (ракетопланер) българският отбор започна ударно с три максимума, но бяха загубени два от моделите. Втория старт бе също добър като резултати, но Валентин Савов от СК „Моделист” - Горна Оряховица загуби и втория си модел, който по-късно се намери в съвсем друго място. Явно не е имало феърплей и моделите „услужливо“ са преместени от други състезатели с цел да не бъдат намерени веднага…. Така Валентин Савов се оказа без модел за трети старт. Стефан Василев от СКМ „Икар-2010” - Севлиево направи 3 максимума и се класира трети в крайното класиране индивидуално, а на отбора не му достигнаха 35 секунди за трето място и 133 за второ място, което бе напълно достижимо, ако Валентин Савов имаше модел да стартира. Отборът остана пети.

В клас S3A (парашут) още от първия старт не тръгна на добре, парашутът на Валентин Савов не се отвори напълно и направи посредствен резултат, след това той направи два максимума, но това беше достатъчно само за 18-то място индивидуално, отборът остана назад.

В последния ден, който България участваше, нещата потръгнаха. В клас S9A (ротор), в който България винаги е била фаворит отборно, беше важно да хванем моделите. Валентин Савов заложи на по-малък ротор с цел да не се загуби модела и това донесе по-слаб резултат, но моделът бе намерен. Всички от отбора дадоха по два максимума и един по-слаб резултат, но общо 1504 точки донесоха поредната Световна титла на България в този клас, изпреварвайки Румъния и Русия. България е световен и европейски шампион и от предните първенства в Полша през 2017 и 2018 г. Индивидуално Валентин Савов е десети, Стефан Василев е пети, а Николай Пейчев остана на 17-то място.

По същото време юношите и девойките се състезаваха в клас S5B (мащабни модели за височина). Тук вече много пролича качеството на българските двигатели със създател Ангел Тодоров, които и в другите класове бяха най-добрите, но тук разликата бе огромна. Само ниските оценки на стенда за българските модели (там нямаме съдия от България) попречиха на българските юноши да спечелят по-високи награди. Преслава Ганчева стана трета при девойките, Виктория Цанкова остана четвърта. Отборът в този клас се класира трети. В клас S5C (мащабни модели за височина) мъже/жени отново ниските оценки на стенд изиграха лоша шега. Но все пак отборът - Стефан Василев, Николай Пейчев и Валентин Савов, остана трети след Русия и Словакия.

Общо България спечели пет индивидуални медала и три отборни. Индивидуалните са сребърен на Павел Петров, 3 бронзови на Преслава Ганчева, един бронзов на Стефан Василев. Отборни при мъже/жени Стефан Василев, Николай Пейчев и Валентин Савов - златен в клас S9A и бронзов в клас S5C. Юноши трето място отборно клас S5B.


Ключови думи
Валентин Савов ракетомоделизъм Световно първенство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати