Неделя, 02 Oct 2022
            
Спорт

Ракетомоделисти от Велико Търново и Горна Оряховица с шансове за спечелване на Световната купа

  26.09.2019 10:14
Ракетомоделисти от Велико Търново и Горна Оряховица с шансове за спечелване на Световната купа

Още успехи записаха ракетомоделистите от област Велико Търново. На провелата се от 20 до 22 септември Купа „Виден Табаков 2019“ в Дупница участие взеха и двата клуба от областта. Състезанието бе и етап от Световната купа, като бе посветено на известния конструктор от български произход Виден Табаков. То е един от последните за календарната година етапи.
В клас S4A (ракетопланер) представителите от областта бяха постигнали добри успехи в първия български етап в Каспичан и само изключително добро представяне можеше да подобри мястото им в крайното класиране за Световната купа. За съжаление обаче местните ракетомоделисти не се справиха според очакванията си.
Валентин Савов от СК „Моделист“ (Горна Оряховица) се представи под възможностите си, но за сметка на това представителката на СК „Моделизми“ (Велико Търново) Ерика Йорданова заема в момента трето място във временното класиране за Световната купа с равни точки с Анатолий Землянухин (Русия) и след Пламен Йорданов (България) с 332 т. и Дмитрий Коротин (Русия) с 336 т. В последния етап, в който Ерика Йорданова ще вземе участие и който ще се проведе в Сърбия, остава единствено да се бори за подобрение на досегашните резултати и спечелване на Световната купа. Валентин Савов загуби шансове за попадане в тройката в този клас.
В клас S6A (стример) победител в Дупница стана Анатолий Землянухин (Русия), с което стана недостижим в крайното класиране за Световната купа в този клас.
В клас S9A (ротор) победи Кристина Иванова от СК „Моделист“ (Севлиево), следвана от Ерика Йорданова на само 5 секунди, трети остана Валентин Савов, като с това си класиране Ерика оглави временното класиране в този клас. Валентин Савов заема пето място в него. И двамата имат шансове за спечелване на Световната купа, която ще се реши в последните два етапа - в Сърбия и Словения.
В клас S12A (трибой ) безапелационна победителка стана Ерика Йорданова, която след титлата при юношите на Националното първенство за юноши, добави и тази за мъже и жени. Ерика Йорданова спечели и съответствено първо място при юношите в клас S12A и второ място при юношите в клас S9A.
С тези успехи и двамата представители на област Велико Търново се класираха за световното първенство в Румъния догодина.


Ключови думи
ракетомоделизъм Ерика Йорданова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати