Събота, 08 Яну 2022
            
Горна Оряховица Избори 14 ноември 2021

Партиите в Горна Оряховица се разбраха за местата в СИК

  06.10.2021 15:10
Партиите в Горна Оряховица се разбраха за местата в СИК

За по-малко от четвърт час партиите в Горна Оряховица постигнаха съгласие за разпределението на местата в секционните избирателни комисии за изборите на 14 ноември. Консултациите при кмета преминаха съвсем делово и завършиха с пожелание да се сложи край на изборния маратон, започнал на 4 април тази година. Представителите на парламентарно представените сили получиха от Общината подготвен проект за разпределението и тъй като никой нямаше възражения, той бе приет. До понеделник партиите трябва да изпълнят схемата със съответните имена от своите квоти, както и да предвидят резервни членове.

Поканата за консултации от кмета инж. Добромир Добрев бе отправена до представителите на „ГЕРБ – СДС”, „Има такъв народ”, „БСП за България”, „Демократична България – обединение”, ДПС и „Изправи се! Мутри вън!”, които вече се явяват с новото си име „Изправи се! Ние идваме”.

Разпределянето на местата в СИК става по същото съотношение, каквото са постигнали партиите и коалициите в Парламента, но във всяка комисия трябва да има поне по един представител на парламентарно представена сила. Комисиите са деветчленни за секции с над 500 избиратели и седемчленни с до 500 избиратели. Всяка комисия има председател, зам. председател, секретар.

В Горнооряховска община има предвидени 65 секции. 56 секции са с по 9 члена, а 9 са с по 7 члена. Общо в комисиите ще работят 567 души, 195 от тях ще заемат ръководните длъжности.

Разпределението на квотите, утвърдено от РИК, дава 142 места на „Има такъв народ”, от които 53 ръководни, коалиция „ГЕРБ – СДС” получава 138 места, от които 51 ръководни, „БСП за България” е с 80 места (29 в ръководствата на СИК), „Демократична България” е със 76 (28) места, ДПС получава 66 (23) места и „Изправи се! Ние идваме!” ще има 65 места, от които 11 ръководни.

Направено бе разпределение и за 4 допълнителни секции, които ще се реализират съобразно здравната обстановка към ноември. Почти сигурно ще има секция в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, както и подвижна секция за хора с увреждания. Тя зависи от заявките, които ще бъдат подадени. Досега обаче винаги е имало желаещи. Под въпрос са още ковидните секции – една в Болницата за лежащо болните с COVID-19 и една подвижна за карантинираните, заразени или в контакт с коронавируса. Допълнителните секции са с по 7 членове


Ключови думи
СИК Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати